Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ukoričene najzanimljivije odluke zadarskih sudaca

Autor: Suzana Bandić

24.10.2012. 22:00
Ukoričene najzanimljivije odluke zadarskih sudaca

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Cilj nam je napraviti jedan stručan bilten u čijem će stvaranju sudjelovati, ne samo suci s objašnjenjem svojih odluka, već svi oni koji ne rade na sudu, ali je njihov rad usko povezan uz sudstvo. Zato vas sve pozivam na iznošenje sugestija i suradnju kako bi ideja o mjesečnom biltenu zaživjela – Željko Rogić


Nakon dvije godine stanke, Općinski sud u Zadru ponovno je počeo s izdavanjem mjesečnika “Bilten sudske prakse”. Riječ je o zbirci odluka donesenih na Općinskom sudu u Zadru, a izabranih po kriteriju interesantnosti.
– Cilj nam je napraviti jedan stručan bilten u čijem će stvaranju sudjelovati, ne samo suci s objašnjenjem svojih odluka, već svi oni koji ne rade na sudu, ali je njihov rad usko povezan uz sudstvo. Zato vas sve pozivam na iznošenje sugestija i suradnju kako bi ideja o mjesečnom biltenu zaživjela – rekao je Željko Rogić, predsjednik Općinskog suda u Zadru, na jučerašnjoj promociji rujanskog biltena predstavivši ujedno i sve one koji su sudjelovali u njegovu stvaranju: urednika – suca Tomislava Bagu te njegove kolege-suradnike Danijelu Zubčić Poljak, Dubravku Novaković, Sonju Miljak, Tatjanu Mrva i Jasenku Glavan.
– Želja nam je da imamo odmah informaciju, a ne da moramo kupovati Narodne novine kako bismo ju dobili.
Promociji rujanskog biltena nazočili su brojni zadarski suci, državni odvjetnici te njihove kolege iz privatne prakse. Ivan Galović, glavni županijski državni odvjetnik čestitao je kolegama na biltenu i obećao buduću bolju suradnju.
– Svi imaju nešto za reći, a sada imaju i priliku. To je dobro jer unaprjeđuje struku – rekao je Galović, a za riječ se javio i v. d. predsjednika Županijskog suda Vladimir Mikolčević. On je svoje kolege s Općinskog suda pozvao na suradnju.
– Suci koji rade na izboru objava, koje će biti objavljene u biltenu, trebali bi se konzultirati s kolegama iz zemljišnog i kaznenog odjela na Županijskom sudu. Podržavam ovu inicijativu, ali se nadam da suci koji rade na biltenu neće zbog angažiranosti oko toga zapostaviti svoj posao i druge obveze – rekao je Mikolčević nakon čega mu je sudac Rogić odgovorio kako svi ti suci imaju i izvršavaju svoju normu, te da nema nikakvog razloga za brigu. Mikolčeviću se potom mišljenjem suprotstavio odvjetnik Milan Petričić kazavši da bi suradnja s kolegama građanskog i kaznenog odjela Županijskog suda mogla biti zamka i dovesti do svojevrsne cenzure jer su upravo ti suci oni koji donose rješenja na njihove odluke što je u jednom trenutku malo “zagrijalo” atmosferu, a odvjetnik Šalina novi bilten ocijenio je dobrim, ali i rekao: “Ovo su lijepe, uglađene objave. Ali, dajmo u sljedećem broju i one četvrtaste”.
Osim čvrstog dogovora o suradnji svih nazočnih, “pao” je i prijedlog da se svi zajedno, radi sugestija i razmjene iskustava, nađu i kod predstavljanja budućih mjesečnih izdanja biltena.