Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadrani kumovi čak 299 djece iz Konga

Autor: Velimir Brkić

24.10.2012. 22:00
Zadrani kumovi čak 299 djece iz Konga

Foto: Velimir BRKIĆ



Među prvima u Bibinjama kumovi u Kongu zajednički će postati roditelji prvopričesnika, najavio je don Emil dodavši da kumovi nakon uplate dobiju sliku djeteta kojem su kumovi te brojne informacije o njemu tijekom školovanja, rekao je fra Ilija


Sedamdesetgodišnji fratar Ilija Barišić, hrvatski misionar s najduljim, 40-godišnjim stažem u misijama, u utorak navečer je u zajedništvu sa župnikom don Emilom Bilaverom u crkvi Velike Gospe u Bibinjama predvodio svetu misu.
U Demokratsku Republiku Kongo, tadašnji Zair, fra Ilija je došao još 1972. godine gdje je izgradio samostan i brojne škole na udaljenim, nepristupačnim obroncima Afrike. Trenutačno je na samom ekvatoru u župi Kimbulu, u Franjevačkoj provinciji sv. Benedikta Afrikanca, prvog proglašenog sveca crnca u Africi.
Kršćanska solidarnost
– Kako naviještati Evanđelje među onima gdje 80 ili 90 posto njih ne zna čitati i pisati, nemaju mogućnosti ići u školu. Kako naviještati radosnu vijest onima koji žive u strahu od vračara i duhova jer im je vjera afrički animizam, u propovijedi se upitao fra Ilija.
Znali su da treba početi s mladima i školovanima, mijenjati mentalitet ljudi, da ne žive u neznanju. Počeli su graditi škole uz dobročinitelje iz Zagreba i Španjolske. Izgradili su dvije srednje škole sa 12 razreda i jednu osnovnu školu sa 17 razreda. Onda su počeli tražiti kumove da bi se i siromašna djeca mogla školovati.
– To je zamišljeno na principu kršćanske solidarnosti. Kumstvo je mogućnost financiranja jednog učenika, gdje cjelogodišnja školarina sa svim njegovim potrebama za učenika osnovne škole iznosi 50 eura, a za učenika srednje škole 100 eura, naglasio je fra Ilija nakon misnog slavlja, tijekom prikazivanja filma iz Konga i slikovitog svjedočanstva o misijskom životu.
Sudbina ove siromašne djece bez škole je ili odlazak u vojsku ili traženje zlata u rijekama za bogate trgovce.
– Ukoliko svojem kumčetu želite omogućiti visoko obrazovanje, godišnja cijena je oko 300 eura, upoznao je nazočni vjernički puk.
Djecu u misiji Kongo u školovanju pomogli su brojni vjernici Zadarske nadbiskupije. U Hrvatskoj trenutačno ima 1.261 kum djece u Kongu, od čega su Zadrani kumovi čak 299 djece, tamošnjih učenika i studenata koji žive u siromaštvu i svekolikoj potrebi.
– Zadarska prvostolnica sv. Stošija ima 70 kumova, župa Bezgrješnog začeća BDM na Puntamici 39, župa Srca Isusova na Voštarnici 30 te zajednica vjernika crkve sv. Frane 160 kumova, nabrojio je najstariji hrvatski misionar pošto se zahvalio Franjevačkoj provinciji sv. Jeronima jer je misija Kimbulu uz njihovu pomoć stavljena na noge.
Naime, na zadarskom području brojne su škole, društva, udruge, župe, ali i pojedinci kumovi djeci iz Konga i na taj im način pomažu da se školuju i da izbjegnu sudjelovanje u vojsci i ratu koji je devastirao tu afričku zemlju. Zainteresiranost za solidarnost i pravo na dostojanstven život kroz kumstvo unatoč krizi i recesiji ne jenjava, sve je veći interes za kongoansku misiju.
Kumovi – mladi zaručnici
– Među prvima u Bibinjama kumovi u Kongu zajednički će postati roditelji prvopričesnika, najavio je don Emil dodavši da kumovi nakon uplate dobiju sliku djeteta kojem su kumovi te brojne informacije o njemu tijekom školovanja.
Osnovna i srednja škola traju svaka po šest godina, do velike mature je 12 godina. Fakultet do prvog stupnja tri godine, a do licencijata pet godina, rekao je fra Ilija.
A svoje su rekli i kumovi.
– Mnogo smo čuli o teškom životu djece u Kongu, nemogućnosti školovanja siromašne djece, ponajviše od don Emila dok je službovao na Puntamici. Čim smo se zaručili odlučili smo postati kumovi jednom učeniku u Kongu, govore mladi zaručnici, medicinska sestra Monika Indira Dizdar iz Zagreba i administrator Mile Krcić iz Zadra koji su zakazali vjenčanje u rujnu iduće godine.
Zbog manjka hrane i manjka higijene, djeca često obole od trbušnih bolesti i velika je smrtnost djece, od prve do pete godine umre njih više od 50 posto. Crkva tom narodu ne pomaže da se podigne samo duhovno, već kompletno, i intelektualno i tjelesno. Misionari pomažu podukom, gradnjom škola, crkva, bolnica te zapošljavanjem tamošnjeg naroda u toj gradnji.
– Već smo treću godinu kumovi srednjoškolcu. U župi Puntamika, ali i na internetu mnogo smo čuli i čitali o programu pomaganja siromašne djeci u Kongu te smo odlučili pomoći i omogućiti jednom djetetu u Kongu adekvatno školovanje. Vjerujemo da će se nakon škole lakše osamostaliti, a možda postati i student, kažu Milana i Davor Sedić, bračni par s Puntamike.