Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Arheološki muzej želi znati u kakvom je stanju Sv. Donat

24.10.2016. 22:00
Arheološki muzej želi znati u kakvom je stanju Sv. Donat


Sveti Donat trebao bi u bližoj budućnosti proći proces pomlađivanja, prvi put nakon više od 30 godina. Posljednji put crkva svetog Donata obnavljana je davne 1980., a proces konzervacije trajao je negdje do 1985. godine. Izmijenjeni su tada drvena krovna konstrukcija i pokrov, uređen je tambur, ožbukana je unutrašnjost crkve te je postavljena struja. Ovih dana u tijeku su istražni radovi, koji predstavljaju važan korak do ponovne sanacije crkve svetog Donata – projekta koji se priprema za 2017. ili 2018. godinu.
– Od zadnje obnove crkve svetog Donata prošlo je 30 godina. Ne mogu točno reći u kakvom je stanju sada, upravo zato se i rade ovi istražni radovi kako bismo imali pokazatelje što i u kolikoj mjeri treba izmijeniti. Ipak, Sveti Donat nije u lošem stanju, niti je situacija dramatična, ali činjenica je da mu je potrebno održavanje, rekla je Barbara Peranić iz Konzervatorskog odjela, koja obavlja nadzor nad radovima.
Radi se, kako je pojasnila Peranić, o redovnom programu održavanja kulturnih dobara, a istražne radnje uobičajeno prethode izradi projekta sanacije.
Sveti Donat tako će u ova dva do tri tjedna, koliko traju radovi, biti zatvoren za javnost. Još od prošlog tjedna unutar Donata postavljene su skele, a radove izvodi DMZ koji je izabran na natječaju s najpovoljnijom ponudom. Nadzor vrši spomenuti Konzervatorski odjel, a naručitelj je Arheološki muzej Zadar koji, zajedno s Ministarstvom kulture, u iznosu od 50 posto cijene plaća troškove koji iznose oko 300.000 kuna.
Ravnatelj Arheološkog muzeja Zadar, pod čijom je ingerencijom i crkva svetog Donata, dr.sc. Jakov Vučić, također napominje kako stanje u Donatu nije dramatično, ali, s obzirom na odmak od zadnje sanacije, želi se prevencijski djelovati kako se to ne bi dogodilo.
– Osim što se zna da krov prokišnjava, ovim radovima ispitat će se i stanje drvene konstrukcije, zidova, te općenito vidjeti otkuda sve dolazi vlaga s kojom imamo dosta problema, dodao je Vučić koji se nada kako bi projekt sanacije Donata mogao s realizacijom početi već sljedeće godine.
A za dva do tri tjedna, nakon što radnici napuste unutrašnjost crkve sagrađene još u 9. stoljeću, znat će se koliki će facelifting trebati ovom ponosnom starcu s Foruma.