Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

“Nedopustivo je da se zadarskom policijom upravlja iz Splita”

24.10.2016. 22:00
“Nedopustivo je da se zadarskom policijom upravlja iz Splita”


Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić koji je ponovo izabran na tu istu dužnost u Vladi Andreja Plenkovića, ukinut će Policijsku upravu zadarsku. Na temelju njegovih smjernica za teritorijalnu i unutarnju reorganizaciju MUP-a, zadarska će policija potpasti pod sjedište Policijske uprave u Splitu s obzirom da je novom ustrojstvenom organizacijom Ministarstva predviđeno samo pet policijskih uprava na području cijele države i to sa sjedištima u Splitu, Rijeci, Osijeku i Zagrebu.
Radna skupina koja je od ministra Orepića dobila zadaću izrade novog ustrojstva hrvatske policije, morat će dakle iz postojećih 20 policijskih uprava ustrojiti pet približno ujednačene nove policijske uprave.
Prema službenom priopćenju iz MUP-a, sjedišta i područja novih policijskih uprava i policijskih postaja odredit će se sukladno odgovarajućim infrastrukturnim i kadrovskim kapacitetima, geografskom položaju i prometnoj povezanosti, sigurnosnim i drugim relevantnim kriterijima, a to konkretno znači da će Zadar sa svojih 1.200 policijskih službenika izgubiti status sjedišta Policijske uzprave jer će potpasti pod Split.
O novoj reorganizaciji MUP-a koja dovodi do nestanka PU Zadarske nezadovoljstvo je među prvima izrazio zadarski župan Stipe Zrilić koji je i sam jedno vrijeme radio u tom sustavu kao čelnik zadarske ispostave SZUP-a. Elis Žodan, glasnogovornik PU zadarske, kazao nam je o ovj temi da je još početkom godine Ravnateljstvo policije snimalo stanje u četiri dalmatinske županije, te se nakon toga došlo do prijedloga o ukidanju PU zadarske, ali će odluka o tome biti donesena nakon javne rasprave. Stvar je Ravnateljstva policije kakva će biti organizacija posla, zaključuje Žodan.
Sabina Glasovac, saborska zastupnica SDP-a, poručuje pak kako je namjera da se zadarskom policijom upravlja iz Splita nedopustiva. Zadarski SDP će se tome znati suprotstaviti. Pozivamo HDZ da nam se pridruži, ako smije. Nažalost, danas kada su izbori prošli, čini se da HDZ- ovu politiku i gradonačelnika Kalmetu nije briga što se od Zadra radi ispostava Splita. Kada je Hrvatskom upravljala Kukuriku koalicija, HDZ je sazivao tematske sjednice oko izmišljenih problema kao npr. da će se zadarska transfuzija ugasiti i premjestiti u Split iako to nikada nikome nije palo na pamet. Danas, kada su sve poluge u njihovim rukama i kada je evidentno da se PU zadarska gasi, da će se izgubiti mnoga radna mjesta i nadležnosti, od sto glasova – glasa čuti nije. Zar njihov utjecaj u Zagrebu zaista tako malo vrijedi – pita se Glasovac.