Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Žene u Domovinskom ratu za zadarske braniteljske udruge – ekstremne

24.10.2016. 22:00
Žene u Domovinskom ratu za zadarske braniteljske udruge – ekstremne


Dosadašnji hrvatski premijeri o svojim su “izdajama” mogli čuti uglavnom kroz anonimne komentare na portalima ili javno od ideoloških neistomišljenika, a onda su proteklog vikenda sudionice rata, dosad redovito svrstavane uz HDZ, s glavnog trga metropole poručile predsjedniku HDZ-a i premijeru Andreju Plenkoviću da je – izdajica. I to zbog isključenja bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića iz nove hrvatske Vlade.
Članice zadarske Udruge Žene u Domovinskom ratu, na čelu sa Ivanom Haberle i Vesnom Matešić, potegnule su do Zagreba gdje su na Trgu bana Josipa Jelačića izvikivale oštre parole i optužbe HDZ-u poručivši kako “neće više dobiti njihov glas”.
U svom “pismu potpore” bivšem ministru kulture, svojevrsnom pamfletu protiv tek formirane Vlade Plenkovićev kabinet naziva se “izdajicama”. Na njihove poruke reagirao je zamjenik predsjednika HDZ-a, Milijan Brkić, rekavši kako nije problem u njima, već u “pokroviteljima i sponzorima te inicijative”. Prema Brkiću to su isti oni koji su za vrijeme predsjedničke kampanje Kolinde Grabar-Kitarović pokušavali opstruirati tu kampanju i na taj način zadržati Ivu Josipovića na poziciji predsjednika države. Stoga Brkić u slučaju subotnjeg prosvjeda vidi samo “manipulaciju emocijama i domoljubljem” te pokušaj destrukcije HDZ-a.
Ni među zadarskim braniteljskim udrugama ne gleda se previše blagonaklono na njihove posljednje istupe. Predsjednik županijske Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Marko Čulina Maka, smatra da je ova udruga dosta aktivna i dobro radi, ali im ponešto i zamjera.
– Postale su ekstremne i moje je osobno mišljenje da su počele pretjerivati u svojim aktivnostima. Tko radi, taj i griješi i u tom smislu razumijem tu njihovu potrebu da izraze svoj stav, ali u svemu treba imati mjeru. Vrijedne su i dosta rade, možda bih i ja otišao s njima na ovaj prosvjed da su me zvale, ali sve mora imati svoju granicu i svoje dostojanstvo. Od početka im odajem priznanje za aktivan rad, ali ne treba pretjerivati, treba zaista znati kada treba reagirati, kada ne, a još više na koji način – kaže Čulina Maka.
Jedan od osnivača Zajednice udruga iz Domovinskog rata Zdrug, Tomislav Zelić, pak smatra da tek formiranoj Vladi treba dati vremena da pokaže što zna:
– Prerano je za prosvjede, Vlada tek počinje s radom i zato se ne slažem s prosvjedom udruge Žene u Domovinskom ratu. A što se tiče njihova rada općenito, smatram da su njihove akcije isforsirane i da prenaglašavaju događaje i ono zbog čega prosvjeduju ili reagiraju. Svatko ima pravo kritizirati, pa i galamiti, ali treba u tome zadržati mjeru – zaključuje Zelić.