Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Zadrani već uče Irance marikulturi!

Autor: Ivan Stagličić

24.11.2008. 23:00
Zadrani već uče Irance marikulturi!

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Šteta je da hrvatski stručnjaci dolaze u Iran preko drugih zemalja. Zašto ne dođete izravno? Vjerujemo da hrvatski stručnjaci imaju kapaciteta i sposobnosti za samostalno obavljanje poslova u Iranu, a i mi bismo uvijek u izboru između, primjerice norveške ili hrvatske tvrtke, prije izabrali hrvatsku, istaknuo je Fadaifard
Veleposlanik Islamske Republike Iran u Hrvatskoj njegova ekscelencija Mohammad Hassan Fadaifard, sa suradnicima obišao je tijekom svojeg posjeta Zadru važnije gospodarske subjekte, gdje su održani razgovori o mogućnostima bolje gospodarske suradnje koja je trenutačno više nego skromna. Svoj posjet su visoki gosti iz Irana započeli u Hrvatskoj gospodarskoj komori, Županijskoj komori Zadar gdje ih je primio glavni tajnik Denis Ikić, koji im je zaželio dobrodošlicu, podsjetivši da su došli u jednu od geografski najraznolikijih županija u Hrvatskoj. Ikić je također gostima iznio pregled osnovnih gospodarskih aktivnosti na području Zadarske županije koja je 1999. završila fazu obnova i stupila u fazu razvoja te je, prema ocjenama više nezavisnih i europskih institucija, danas najperspektivnija regija u RH.
Na sastanku je utvrđeno da trenutačno nema gospodarskih veza Zadra s iranskim gospodarstvenicima, iako mogućnosti suradnje postoje. Glavni tajnik Ikić iznio je također i jedan zanimljiv podatak. Naime, na iranskom otoku Keršanu gdje se razvija tamošnji program marikulture, dva glavna tehnologa su Zadrani, inženjeri Vejmelka i Lisica koji rade u sklopu mješovitog norveško-talijanskog poduzeća. O tome je veleposlanik Fadaifard kazao:
– Šteta je da hrvatski stručnjaci dolaze u Iran preko drugih zemalja. Zašto ne dođete izravno? Vjerujemo da hrvatski stručnjaci imaju kapaciteta i sposobnosti za samostalno obavljanje poslova u Iranu, a i mi bismo uvijek u izboru između, primjerice norveške ili hrvatske tvrtke, prije izabrali hrvatsku, istaknuo je Fadaifard.
Na sastanku je spomenuto i otvaranje suradnje između Zadarske županije i iranske provincije Ghiran koja ima zajedničkih značajki s našom županijom, budući je smještena na moru i teži razvoju marikulture, turizma i poljoprivrede. Njegova Ekscelencija je također istaknula da je Iran zemlja od 70 milijuna stanovnika koja ima značajne gospodarske potencijale te je, primjerice lani izvezao robe u vrijednosti od 100 milijardi dolara, pri čemu je uvoz iznosio 70 milijardi što čini znatno pozitivnu uvozno-izvoznu bilancu.
Nakon Gospodarske komore gosti iz Irana posjetili su Razvojnu agenciju Zadarske županije na Novome Bokanjcu, gdje ih je primio Davor Lonić, pročelnik Upravnog odjela za razvoj i infrastrukturu sa suradnicima Josipom Metasijem i Marijom Brkljača. Domaćini su veleposlaniku i njegovim suradnicima prikazali shemu razvoja gospodarskih zona na prostorima Zadarske županije i prikazali osnovne postavke rada Razvojne agencije.
Mohammad Hassan Fadaifard iskazao je veliko zanimanje za projekte gospodarskih zona i interesirao se za načine njihova funkcioniranja. Veleposlanik Irana je također postavio niz pitanja o problemima dobivanja dozvola, budući da je glas o hrvatskoj birokraciji dopro očito i do Irana. Postoje određene ideje o otvaranju iranskih restorana u Hrvatskoj, no potencijalni ulagači strahuju od višemjesečne ili čak godišnje procedure prikupljanja potrebnih dozvola u našim institucijama, kazao je veleposlanik Fadaifard. Domaćini su pritom istaknuli da svi kvalitetni projekti mogu računati na pomoć Razvojne agencije u svim segmentima, što znači i utjecaj da se pitanja “papirologije” rješavaju ažurnije.
Na kraju gospodarskog dijela posjeta Zadarskoj županiji, gosti iz Irana su obišli gospodarsku zonu Grabi u Poličniku, gdje im je dobrodošlicu zaželio načelnik Općine Poličnik Davor Lončar te iznio niz podataka o ovom projektu koji je još uvijek u fazi dinamičnog razvoja.