Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Državna matura traži rekapitulaciju opsežnog gradiva

Autor:

24.11.2009. 23:00
Državna matura traži rekapitulaciju opsežnog gradiva

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Informacija koje se tijekom školovanja usvajaju je mnogo, gradivo je opsežno, a tu je, kaže Bogdan, i vremenski otklon. Ono što se učilo u prvom razredu moglo se i zaboraviti, pa tečajevi stoga pružaju jednu rekapitulaciju i potpuno prelaženje srednjoškolskog gradiva
S približavanjem državne mature, čija provedba započinje u veljači, i pripreme maturanata za ovaj završni ispit srednjoškolskog obrazovanja sve su intenzivnije. Neki su se učenici već ranije odlučili na uzimanje dodatnih satova, odnosno pohađanje repeticija, a odlazak na razne pripremne tečajeve, prije za upise na fakultete, a sada već i za polaganje mature, postaje gotovo ustaljena praksa. Nije stoga rijetkost da mnogi postavljaju pitanje je li školski sustav takav da prosječnom učeniku ne omogućuje uspješno svladavanje nastave bez plaćanja dodatnih satova. Pritom se ne radi nužno samo o učenicima s lošijim ocjenama. Da bi ispitima pristupili što spremniji, za seminare se odlučuju dobri i brojni odlični učenici. Potvrđuje nam to i Aida Bogdan, voditeljica mentor seminara “Kako uspješno položiti državnu maturu” koji se održavaju u jednoj od zadarskih Agencija intelektualnih usluga – “Acro”.
Kampanjci najbrojniji
– Među našim polaznicima mogu se izdvojiti tri tipa učenika: od onih odličnih, koji sudjeluju i na natjecanjima, potom oni učenici koji imaju nešto slabije ocjene te oni koji variraju u ocjenama, bilo da tijekom školovanja nisu baš bili motivirani za učenje, bilo da su kampanjci, koji su ujedno i najbrojniji, kaže Aida Bogdan. Kada je riječ o razlozima zbog kojih se učenici odlučuju na pohađanje pripremnih tečajeva, ona ipak ne smatra da se radi o tome da škola i profesori učenicima ne pružaju dovoljno. Informacija koje se tijekom školovanja usvajaju je mnogo, gradivo je opsežno, a tu je, kaže Bogdan, i vremenski otklon. Ono što se učilo u prvom razredu moglo se i zaboraviti, pa seminari stoga pružaju jednu rekapitulaciju i potpuno prelaženje srednjoškolskog gradiva.
– Potpuno je drugačije kada kondenzirate znanje od četiri godine na drugi način, u grupama s manjim brojem polaznika i s detaljno usmjerenim ciljem, kaže voditeljica, pojašnjavajući da se na pripremama gradivo prelazi od analize do sinteze, a sve započinje inicijalnim testom.
Simulacijski ispiti
– Inicijalni testovi provode se kako bi se učenici svrstali u grupe prema razini znanja. Potom slijedi kronološko prolaženje gradiva kroz predavanja i testove, rekapitulacijske testove te na kraju i simulacijski ispiti za državnu maturu, kaže Bodan, ističući da se pritom ne odstupa od stvari koje su dokazano kvalitetne. Tempo priprema prati tempo samih ispita, a to znači da se simulacija ispita na tečaju odvija 48 sati prije samog ispita u školi te u radu nema praznoga hoda.
Ove školske godine na državnu maturu izići će prva generacija maturanata, no u prethodnih četrnaest godina koliko o ovoj agenciji već provode pripreme maturanata za prijemne ispite, uspješnost je, ističe Bogdan, 86 posto. Za ovogodišnji seminar interesa je najviše među gimnazijalcima te učenicima ekonomskog i ugostiteljskog usmjerenja, a potom slijede učenici ostalih škola u Zadru. Također, dodaje, nije zanemariv ni broj polaznika koji dolaze iz cijele županije, Biograda, Obrovca, Gračaca i Benkovca.
Tijekom našega posjeta u agenciji smo zatekli i jednog od roditelja, majku vrlodobrog učenika Gimnazije Vladimira Nazora, koja je upravo došla upisati svoga sina. Ona nam je pojasnila zašto su se odlučili na uzimanje dodatnih priprema.
– Gimnazijski program je opsežan i od učenika se zahtijeva da mnogo toga znaju. Moj sin inače je solidan đak, ali je kampanjac. Kako mu je potrebno da sva tri obavezna predmeta, posebno matematiku, dobro utvrdi, mislim da će mu ovaj tečaj i pripreme dobro poslužiti da potvrdi što zna, a na čemu bi trebao poraditi više, zaključila je.