Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Glazba kao poklon za Dan Grada

Autor:

24.11.2009. 23:00
Glazba kao poklon za Dan Grada


U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru u ponedjeljak je priređena operna večer, u izvedbi Zadarskog komornog orkestra, uz nastup sopranistice Valentine Fijačko, basa Giorgia Suriana, a sve pod dirigentskom palicom Ivana Repušića.
Program je otvoren ikomičnim glazbenim intermezzom Domenica Cimarose “Il Maestro di Capella”. Riječ je o jedinstvenom djelu u svom žanru u 18. stoljeću i to zbog prisutnosti samo jednog pjevača – maestra di capella. Zato se danas smatra da je napisano kao svojevrsno proširenje arije za bas.
Uslijedio je “Figarov pir” Wolfganga Amadeusa Mozarta, jedno od Mozartovih djela najuspješnijih djela uopće. Priča je to o sluzi koji uspijeva nadmudrti svog gospodara. Slijedeća izvedba, Mozartova opera “Cosi fan tutte” u povijesti je glazbe pak cjenjenija po glazbenom segmentu nego li polibretu.
Posljednja izvedba, “Don Giovanni” jedno je od najvećih Mozartovih opernih djela. To je izuzetno snažna glazbena drama s neobično jasno profiliranim likovima i dojmljivo ocrtanim intimnim osjećajima pojedinaca. S obzirom na činjenicu da je opera prepuna fantastičnih nadrealnih elemenata, patnje zbog pravde, žudnje za istinom i tragike, sigurno je da nekoliko destljeća unaprijed najavljuje epohu glazbene romantike.
Operna večer okupila je brojene poklonike lijepe glazbe, među ostalim vrh gradske vlasti, Zvonimira Vrančića, Živka Kolegu, Radovana Dunatova i Nives Kozulić.