Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Radimo svoj posao, a optužbe nas ne uznemiruju

Autor: Šime Ćurko

24.11.2009. 23:00
Radimo svoj posao, a optužbe nas ne uznemiruju


Svi nas optužuju, svi sumnjaju na nas, a nitko ništa nije dokazao jer jedino što se može dokazati je to da nismo nikakvi prevaranti – kaže Zebić
Dalibor Zebić nije očekivao da će se sedam mjeseci kasnije ponovno sjetiti utakmice s Hajdukom koju su Zadrani 26. travnja ove godine izgubili na Stanovima 0:3. Kako je dvoboj sa Splićanima, koji se izravno spominje u kontekstu navodnih namještenih utakmica, vidio Zadrov trener?
– Bila je to prosječna utakmica koju nismo odigrali tako loše kako bi se to moglo zaključiti iz rezultata. Hajduk je u Zadar došao u naletu, lovili su prvo mjesto, na Poljudu su bili u euforiji, sve suprotno od nas koji smo već tada bili u krizi nakon što smo prethodno nekoliko utakmica solidno odigrali. Zadar je bio pretposljednja, a Hajduk vodeća momčad lige, ne znam što je toliko čudno u tome da smo izgubili tu utakmicu – naglašava Dalibor Zebić i dodaje:
– Zamislite da je netko uplatio veliki novac u prošlom kolu na pobjedu Dinama u Karlovcu. I što sad, to bi trebalo značiti da je utakmica Karlovca i Dinama namještena. U Prvoj HNL, bez obzira na kojem su mjestu na ljestvici, Hajduk i Dinamo su u svakoj utakmici favoriti i nikoga ne iznenađuje kada pobjeđuju, bez obzira gdje igraju.
Terkeš i dalje promašuje
No, dojam da Zadar protiv Hajduka nije briljirao može pojačati potencijalne sumnje oko konačnog rezultata.
– Tih 0:3 nije bio realan odnos snaga na utakmici. Mi smo dugo bili ravnopravan protivnik, iako je Hajduk rano poveo. Pali smo onog trenutka kada je Ljubičić dobio crveni karton, nakon toga više nismo bili ista momčad.
Terkešov promašaj kod 0:1, kada je bio sam pred Subašićem, sada je itekako pod povećalom.
– Terkeš je imao tri takve situacije protiv Varteksa kada je bio sam pred protivničkim vratarom i nijednom nije pogodio. I što to znači, da nije htio dati gol Varteksu? Ako hoćete pogledajte snimke ostalih utakmica pa će te vidjeti kako Terkeš teško postiže golove, čak i u situacijama za koje se kaže da ih je teže promašiti nego pogoditi. Možete sada nabrajati svaki detalj iz utakmice s Hajduk, ali vidjet će te da to ni po čemu nije bila drugačija utakmica od onih koje smo prije, ali i nakon toga odigrali.
Kako je raditi s momčadi koja je nakon samo godinu dana i “slučaja Kwedi” ponovno u središtu zanimanja javnosti i to zbog sumnje na namještanje utakmica.
– Mi smo navikli na to, svi nas optužuju, svi sumnjaju na nas, a nitko ništa nije dokazao jer jedino što se može dokazati je to da nismo nikakvi prevaranti nego ljudi koji rade svoj posao, u ovom slučaju igraju nogomet. Ništa, spremamo se za Cibaliju, a ćakule nas ne zanimaju. Tu istu javnost nije, primjerice, puno zanimalo, što nam je poništen gol protiv Zagreba kad smo gubili 1:0. Šaranović se u toj situaciji nije puno bunio, ali snimka je pokazala da je vratar Zagreba skočio na Šaranovića i da nije bilo govora o prekršaju našeg igrača. Većina novinara to nije ni spomenula u izvještajima s utakmice, a nije prvi put da nam se ove sezone poništava regularan gol.
Šaranovićev gol Zagrebu
Ipak, nakon 0:4 teško je tražiti situacije koje su utakmicu mogle usmjeriti na drugu stranu.
– Treći i četvrti gol protiv Zagreba smo primili u posljednjih nekoliko minuta. Kod 0:1 Šaranović je imao to što je imao, osim te situacije bilo je još nekoliko prilika za izjednačenje, čak i kad smo primili drugi gol mogli smo se vratiti jer je Šaranović imao situaciju kada je bio sam pred vratarom Zagreba. Znam, zvuči kao klasika kad je riječ o našim gostovanjima, razlika je što je ovaj put ispala naša katastrofa iz utakmice koja je dugo bila ravnopravna. Protiv Intera smo igrali dobro i onda smo našim pogreškama sve upropastili, s Lokomotivom su odlučivale neke druge stvari, pa sam se nadao da ćemo protiv Zagreba konačno biti pravi. Nažalost, to se nije dogodilo.
Slijedi novo gostovanje, ovaj put u Vinkovcima.
– Uvijek govorim isto pred gostovanja, ali ne znam što bih mogao reći osim da se nadam da ćemo konačno odigrati 90 minuta na pravoj razini. Dobra je okolnost što osim Ante Mitrovića, koji ima tri žuta kartona, imam spremne sve ostale igrače. Čini se da će Vinkovčani biti oslabljeni, a moguće da ih je malo ispraznila utakmica s Osijekom koja je bila kao neka utrka za prvaka Slavonije. Cijela sezona nam se pretvorila u iščekivanje da konačno odigramo pravu utakmicu na gostovanju. Uspjeli smo to u prvom gostovanju na Poljudu, a budući da su Vinkovci zadnja gostujuća stanica ove jeseni, možda konačno tamo odigramo na pravoj razni.
 


Jonjić i Santini


Zebić je pohvalio igru dva svoja igrača.
– Nama u momčadi treba jedanaest igrača poput Jonjića ili Santinija, to sam rekao svima u svlačionici. Ta dva igrača nikoga ne štede tijekom svih 90 minuta, primaju udarce, ali i udaraju, sve u okviru dopuštenog. S njima nikad ne znam hoće li završiti utakmicu ili će prije isteka vremena u svlačionicu, budući da s jednakom žustrinom igraju cijelu utakmicu pa i onda kad već imaju žuti karton. To je jedini način, posebno na gostovanjima da se izbjegne poraz. Nama se, međutim, događa da se povučemo čim nas protivnik samo malo pritisne ili zareda s nekoliko žešćih startova, a tako se na može igrati.




 


Erlić: Nitko se nije javio


Novica Erlić, direktor Zadra, na upit je li do sada bilo što službeno zatraženo od kluba sa Stanova kad je riječ o navodnom namještanju utakmice, jučer ujutro je kazao:
– Nitko ništa nije pitao ni tražio naše očitovanje o bilo čemu. Sve što smo čuli jest ono što je objavljeno u medijima.