Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Oslobađajuća presuda jer USKOK nije naveo da je policajac primio novac

24.11.2010. 23:00
Oslobađajuća presuda jer USKOK nije naveo da je policajac primio novac


– Irelevantno je što je prvookrivljeni stavio novac u džep jer radnja u činjeničnom opisu optužnice ne odgovara kaznenom djelu za koje ga se tereti – rekla je sutkinja Grancarić obrazlažući presudu


U ponovljenom postupku pred Županijskim sudom u Zadru, Ivica Šestan (36), bivši prometni policajac PU zadarske, oslobođen je krivnje zbog primanja mita u iznosu od 20 eura, dok je Ivan Madunić (43), vozač kamioneta, zbog davanja mita osuđen na uvjetnu kaznu u trajanju od šest mjeseci zatvora s rokom kušnje od godine dana.
U obrazloženju presude predsjednica Sudskog vijeća Dijana Grancarić istaknula je da u činjeničnom opisu optužnice koju u ovom slučaju zastupa Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala nije navedeno da je Šestan primio novac od Madunića pa stoga nije mogao biti ni osuđen.
– Irelevantno je što je prvookrivljeni stavio novac u džep jer radnja u činjeničnom opisu optužnice ne odgovara kaznenom djelu za koje ga se tereti – rekla je sutkinja Grancarić napomenuvši kako se 20 eura ipak oduzima od prvookrivljenog.
Za razliku od policajca Šestana, Maduniću, koji je u prvotnom postupku, također, bio oslobođen optužbe, tijekom ponovljenog postupka dokazano je počinjenje kaznenog djela za koje mu se sudilo te mu je uvjetna kazna izrečena kao upozorenje da se na takav način niti on, a niti bilo koji drugi građanin ne može ponašati.
Podsjetimo, USKOK-ovom optužnicom Šestanu se na teret stavljalo da je 10. lipnja 2006. godine obavljajući rutinsku kontrolu prometa nedaleko od Bibinja zaustavio kamionet marke “kia” kojim je upravljao Ivan Madunić, a kojem je bila ispuhana zadnja desna guma. Posumnjavši na preopterećenost kamioneta on je, prema optužnici, od njega zatražio dokumente te ga upozorio da bi, ukoliko bi mu se vagao kamionet, platio visoku kaznu, nakon čega mu je kroz otvoreni prozor službenog vozila ubacio 20 eura kako protiv njega ne bi poduzimao nikakve radnje, a što ovaj nije ni učinio.
Na jučerašnjoj objavi presude pojavio se samo vozač kamiona, a bivšeg policajca na putu prema sudu spriječila je prometna nezgoda u kojoj je, srećom, tek ogrebao svoj automobil.