Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Povijest se ponavlja

Autor: Viktor Bogut

07.12.2012. 23:00
Povijest se ponavlja

Foto: Filip BRALA



Naša šansa leži u jakoj volji i entuzijazmu. Vjerujem da će naš motiv ipak biti jači nego njihov. No, isto tako morat ćemo odigrati izrazito kvalitetnu utakmicu tijekom čitavih 40 minuta – kaže Marko Žorž, trener Puntamičana


Košarkaši Borik-Puntamike 2005. godine kao članovi A-2 lige prvo su u Kupu Krešimira Ćosića sredili dva prvoligaša (Cedevita, Svjetlost), zatim momčad Zagreba predvođenu braćom Tomas i Miljkovićem, što im je donijelo nastup na Final fouru koji se odigrao baš u Zadru. Tamo ih je u polufinalu nakon velike borbe jedva dobila Cibona, kojoj je dan kasnije Zadar uzeo titulu. I tada su Puntamičani dominirali u A-2 ligi i tada nisu imali poraza (na kraju sezone 22-0). Nakon te sezone u kojoj im je na kormilu bio Tihomir Bujan, Puntamičani su postali solidan prvoligaš. Sve do one tragične prošle sezone u kojoj su ispali. I sada je krenulo sve ispočetka. Kormilo je preuzeo Marko Žorž, koji je i bio među tvorcima tadašnjeg Borikovog čuda. Igraju neki novi klinci, klub se ne zove Borik, nego Sonik-Puntamika. Poput 2005. ni sada momčad nema poraza u A-2 ligi i sada im na putu prema vrhu stoji prvoligaš.
– Sigurno da postoji određena sličnost između ove i one priče. No, postoje i velike razlike. Za početak onu i ovu momčad nikako se ne smije uspoređivati. A nemojmo zaboraviti da smo tada bili potpuni anonimci. Igrali smo godinama u nižem rangu i nitko nas do one pobjede protiv Zagreba nije shvaćao ozbiljno. Sada se ipak zna za nas i svatko tko dolazi u Jazine stiže potpuno pripremljen i s velikim respektom – istaknuo je Marko Žorž, svjestan da je njegov sastav u ovoj utakmici ipak autsajder.
– Mi smo drugoligaši, oni su prvoligaši. To sve govori. Riječ je o zaista dobroj momčad, popunjenoj odlično na svim pozicijama. Sigurno da im je Ivan Grgat najpoznatije ime, ali oni igraju s deset podjednakih igrača, drže jak ritam tijekom cijele utakmice i nemaju razlike između prve i druge petorke.
No, neće Puntamičani pred momčad iz Križevaca doći s bijelom zastavom. Jazine su znale biti neosvojiva tvrđava za mnogo jače momčadi i u njima često favorit izgubi.
– Naša šansa je u jakoj volji i entuzijazmu. Vjerujem da će naš motiv ipak biti jači nego njihov. No, isto tako morat ćemo odigrati izrazito kvalitetnu utakmicu tijekom čitavih 40 minuta.
Istaknuo je i trener Sonik-Puntamike da koliko god dobro zvuči plasman u osminu finala Kupa, toliko je i jasno da je njegovoj momčadi najveći prioritet prvenstvo.
– Mi se zaista mnogo iscrpimo u Kupu. Ipak se ovdje radi o poluprofesionalnoj momčadi. Nama je prvenstvo daleko važnije. Sigurno je da ćemo učiniti sve za pobjedu, ali isto tako moramo ući u ovaj dvoboj hladne glave. Ne smijemo letjeti i imati prevelika očekivanja i onda da nam se eventualni neuspjeh odrazi na prvenstvo.
Raspored 2. kruga Kup Krešimira Ćosića: Sonik-Puntamika – Križevci (subota, 16.30, dvorana Jazine), Grafičar – Osječki – Sokol, Dubrovnik – Zabok, Đuro Đaković – VRSO Darda.