Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Pripreme za privlačenje inozemnih izravnih ulaganja

24.11.2010. 23:00
Pripreme za privlačenje inozemnih izravnih ulaganja


Plinofikacija koja čeka korisnike na proljeće, oko 250 milijuna eura vrijedna trajektna luka Gaženica, jedina luka do koje dopire četverotračna cesta, zapravo su samo preduvjet za značajniji razvoj, rekao je Bunja
Investor Outreach kampanja naziv je radionice koja se danas i sutra održava u hotelu Funimation u Zadru. Radionica se provodi u sklopu EU-IPA projekta “Razvoj investicijskog okruženja”, proaktivni je oblik marketinga s ciljem pronalaženja i privlačenja stranih investicija. Radionica je okupila 12 timova iz županija koje su certificirane u prethodne dvije faze provedbe ICPR-a i koje sada sudjeluju u programu daljnjeg unapređenja razine spremnosti za privlačenje inozemnih ulagača. To su: Bjelovarsko-bilogorska, Dubrovačko-neretvanska, Istarska, Karlovačka, Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska, Primorsko-goranska, Splitsko-dalmatinska, Šibensko-kninska, Varaždinska i Zadarska županija.
12 županijskih timova
– Svrha Investor Outreach programa je identifikacija, priprema i odabir potencijalnih projekata kako bi se poslovne prilike prepoznate od strane županija pripremile za privlačenje inozemnih izravnih ulaganja (FDI). Županijski timovi koji sudjeluju u Outreach programu dobili su zadatak osmisliti projekte s dodanom vrijednosti kako bi privukli ulagače u intenzivne sektore poput informacijsko-komunikacijskih tehnologija, usluga s višom dodanom vrijednošću te sektore farmaceutike i biotehnologije, rekla nam je načelnica odjela za poticanje investicija u Upravi za diplomaciju, izvoz i investicije Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva RH Ljiljana Zajec.
Na dvodnevnoj radionici 12 županijskih timova prezentiralo je pojedinačno svoje projekte, a za najbolje će biti organizirane Outreach kampanje u inozemstvu (Europa, SAD, Daleki Istok) na kojima će se s potencijalnim ulagačima razgovarati o mogućnostima ulaganja u Hrvatsku.
Zadarska županija pripremila je projekt Multijezičnog Call Centra. Budući da Zadar ima dosta kadrova koji su potekli s višejezičnih studija, a cilj je da se razviju njihove kumnikacijske vještine koje će primjeniti u tom centru, a sve u svrhu privlačenja investicija. Projekt, kako kaže Dinko Bassioli iz Županijske gospodarske komore Zadar, nije skup i vrlo je konkurentan kako zemljama zapada, tako i onima na dalekom istoku gdje nema tolikog broja potrebite obrazovane radne snage.
Potrebne komunikacijske vještine
Sve sudionike radionice pozdravili su zamjenik zadarskog župana Đani Bunja i zamjenik zadarskog gradonačelnika Dražen Grgurović. Bunja je podsjetio da je Zadarska županija jedna od 12 certificiranih regija za privlačenje inozemnih ulaganja, nabrojivši pritom glavne zadarske projekte.
– Plinofikacija koja čeka korisnike na proljeće, oko 250 milijuna eura vrijedna trajektna luka Gaženica, jedina luka do koje dopire četverotračna cesta, zapravo su samo preduvjet za značajniji razvoj, rekao je Bunja.
Grgurović je pak dodao da je prije nekog vremena Gradu Zadru bio problem u mnoštvu ocijeniti koji su to ozbiljni investitori koji bi htjeli ulagati u ovaj kraj, dok su danas, kad zbog krize investitora gotovo i nema, itekako potrebne komunikacijske vještine u njihovom dovlačenju u Zadar.
Odabrane kampanje zajedno će organizirati i provoditi projektni nacionalni tim koji će biti sastavljen od predstavnika iz županija i Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva. Ovakav ciljani pristup stranim ulagačima koriste gotovo sve manje zemlje u procesu privlačenja FDI-a, uz dodatnu prilagodbu lokalnim uvjetima.


 PROGRAM CERTIFICIRANJA REGIJA ZA ULAGANJA (ICPR)


EU projekt “Razvoj investicijskog okruženja” realizira se korištenjem predpristupne pomoći IPA komponente III C. Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva je korisnik projekta i odgovorno je za njegovu provedbu. Ovaj projekt jedan je od najvrednijih ugovora o uslugama financiranih od strane Europske unije koji se trenutačno provode u Republici Hrvatskoj. Njegova vrijednost iznosi 2,5 milijuna eura, od čega EU financira 75 posto, a RH 25 posto. Projekt traje 20 mjeseci, a započeo je 1. veljače 2010.