Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Dvije Nagrade hrvatskog glumišta pripale zadarskim lutkarima

24.11.2011. 23:00
Dvije Nagrade hrvatskog glumišta pripale zadarskim lutkarima


Nagrada za najbolju kazališnu scenografiju dodijeljena je Mojmiru Mihatovu i Darku Petkoviću, dok je najboljim redateljskim ostvarenjem žiri nagradio Dražena Ferenčinu za predstavu Kazališta lutaka Zadar “Michelangelo Buonarroti”
Na svečanosti u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu večeras su dodijeljene Nagrade hrvatskog glumišta za izuzetna umjetnička ostvarenja u 2011. godini.
Nagrade za životno djelo ove su godine dodijeljene dramskom prvaku Zlatku Crnkoviću i opernoj umjetnici Nadi Puttar-Gold.
Primajući nagradu za životno djelo, Nada Puttar-Gold prisjetila se svojeg debija prije šest desetljeća u istom kazalištu istaknuvši da joj je ovo najljepši dar za 88. rođendan.
Zlatko Crnković prisjetio se kako je u NHK došao 1958. još kao student te se zahvalio svim glumcima i redateljima s kojima je surađivao u brojnim predstavama. Dodao je da je tijekom karijere imao velike uzore, posebno istaknuvši Branka Gavellu.
Nadi Puttar Gold nagradu je uručila zamjenica gradonačelnika Zagreba Jelena Pavičić Vukičević, a Zlatku Crnkoviću ministar kulture Jasen Masić.
Najboljom dramskom predstavom u cjelini proglašena je predstava Tetara &TD “Mrzim istinu” Olivera Frljića, koji ju je i režirao.
Najboljim redateljskim ostvarenjem žiri za dramu u kojemu su ove godine bili Špiro Guberina, Nina Kleflin-Torre, Božidar Koščak, Tomislav Kurelec i Bojana Radović, proglasio je Dražena Ferenčinu za predstavu Kazališta lutaka Zadar “Michelangelo Buonarroti”.
Za glavnu žensku dramsku ulogu nagrađena je Jelena Miholjević za ulogu Kate u predstavi ansambla 62. dubrovačkih ljetnih igara “Kate Kapuralica”, dok je Goran Grgić dobio nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu za tumačenje Grge u predstavi “Amateri” kazališta KNAP.
Ocjenjujući lutkarske predstave i predstave za djecu i mladež, žiri je najboljom proglasio predstavu “Veli Jože” zagrebačkog Gradskog kazališta Trešnja.
Najboljim praizvedenim suvremenim hrvatskim dramskim tekstom ili najboljom dramatizacijom, adaptacijom, dramaturškom obradom teksta ili dramaturgijom predstave proglašen je tekst Jelene Kovačić i Anice Tomić “Ovo bi mogla biti moja ulica” Zagrebačkog kazališta mladih.
Nagrada za najbolju kazališnu scenografiju dodijeljena je Mojmiru Mihatovu i Darku Petkoviću, dok je najboljim kostimografom proglašena Marita Ćopo.
Žiri za operu, u kojemu su ove godine bili Višnja Mažuran, Jana Haluza i Martina Tomčić Moskaljov najuspješnijom operom u cjelini proglasio je operu “Parsifal” zagrebačkog HNK u režiji Kurta Josefa Schildknechta, pod dirigentskim vodstvom Nikše Bareze, koji je ujedno dobio i nagradu za najboljeg dirigenta.
Nagrada za najbolje umjetničko ostvarenje za žensku ulogu u operi pripala je Vedrani Šimić za ulogu Adriane Lecouvreur u istoimenoj operi, dok je nagradu za najbolju mušku ulogu u operi dobio Siniša Hapač za ulogu Mezepe u operi “Mezepa”.
Žiri za balet, u kojemu su bili Sonja Kastl, Norman Dixon i Bruna Reić Ščepanović najboljom baletnom predstavom u cjelini proglasio jebalet “Air” zagrebačkog HNK u koreografiji i izvedbi Martina Muellera.
Za najbolje koreografsko ostvarenje u baletu nagrađen je Dinko Bogdanić za baletnu predstavu “Breza” kazališta Komedija.
Najbolju žensku ulogu u baletu ostvarila je Pavla Mikolavčić za ulogu u baletu “Air”, a za najbolju mušku ulogu u baletu nagrađen je Azamat Nabiullin u baletu “Grk Zorba” HNK Split.