Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Istinska egzistancijalistička pitanja

24.11.2011. 23:00
Istinska egzistancijalistička pitanja


U srijedu je zadarsku premijeru doživjela predstava „SCREAM” u koprodukciji kazališta Glej iz Ljubljane, Mavene iz Splita i Tetra VeRRdi iz Zadra. Premijera predstave bila je u Ljubljani u lipnju ove godine, a nakon zadarske izvedbe predstava je otputovala u Split te u Zagreb na Velesajam kulture gdje će igrati u Teatru &td.
U glavnim ulogama našli su se Davor Kovač i Aja Kobe, a predstava govori o krađi kultne egzistencijalističke slike Scream iz 2004. godine u Oslu. Ta ista slika bit će postavljena na Munchovoj izložbi za vrijeme OI u Londonu 2012.
Projekt upoznaje publiku s pravim kradljivcem slike Zlatanom Jašarevićem koji je sliku ukrao i uništio. Jašarević je, osim krađe slike, s čijim autorom Eduardom Munchom se poistovjećuje, također predstavnik izbjeglice u socijalno tolerantnoj državi Norveškoj, koja tolerira strance samo na izvanjskoj razini, a zapravo provodeći diskriminaciju u stvarnosti. Njegova žena Norvežanka, radila je u muzeju za vrijeme krađe te se u predstavi prikazuje i njihova veza, veza između Norvežanke i stranca, Bosanca s Balkana. U opisu predstave piše kako je projekt „Scream” priručnik kako postati terorist u 9 koraka i 3 godine.
Projekt se dubinski kroz vezu s egzistencijalističim djelom dodiruje istinskih egzistencijalističkih pitanja u današnjem svijetu i vremenu kroz sudbinu Jašarevića.
Predstava se odigrava na engleskom jeziku, a riječi su glavni rekvizit glumaca u ovom neobičnom projektu koji ostavlja duboki utisak na gledatelje.