Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Kolega im prodao parkiralište, Vrančić zabunom oduzeo pristupni put

24.11.2011. 23:00
Kolega im prodao parkiralište, Vrančić zabunom oduzeo pristupni put


Slučaj stanara iz Svačićeve ulice na Relji, koji su zbog ometanja posjeda tužili poduzetnika Mladena Ninčevića, ovih će se dana ponovno aktualizirati u sudnici Općinskog suda, jer je viši sud prvotnu presudu u korist Ninčeviću odbio, a prihvatio argumente stanara zastupanih po odvjetniku Danu Marinoviću


Županijski sud u Zadru prihvatio je žalbu stanara u Ulici Petra Svačića na Relji koji su tvrtku Centar projekt d.o.o. u vlasništvu poduzetnika Mladena Ninčevića još prije dvije godine tužili zbog ometanja posjeda. Rješenjem drugostupanjskog suda kojim su uvaženi svi argumenti stanara kao posljednjih mirnih posjednika tog zemljišta unatrag 45 godina, presuda je ukinuta i predmet vraćen na ponovni postupak pa se ovih dana očekuje zakazivanje novog ročišta. Riječ je o zemljišnoj parceli koju je Grad Zadar za vrijeme gradonačelničkog mandata Živka Kolege prodao tvrtki Belafuža d.o.o, također, u Ninčevićevu vlasništvu, a koju su stanari zgrade u toj ulici od broja 3 pa do 11 koristili za parkiranje svojih vozila i pristup ulazima u zgradu.
Ninčevićeva se tvrtka još prije dvije i pol godine uknjižila najprije na nekoliko zemljišnih parcela uz sporno zemljište s planom izgradnje hotela iz Hilton grupacije, a potom je, kako bi “zaokružio” vlasništvo nad cjelinom, od Grada otkupio parkiralište zgrade u kojoj živi 50 obitelji, mahom umirovljenih branitelja, udovica i obitelji poginulih branitelja.
Oduzeto im parkiralište i životni prostor
Stanari su za prodaju saznali tek nakon što je sve već bilo zgotovljeno i ugovori potpisani, no ipak su pozvali gradske vlasti i Ninčevića na razgovor i dogovor oko nekog razumnog rješenja. To im međutim, nije uspjelo, a početkom travnja 2009. godine Ninčević je krenuo u realizaciju svog projekta poslavši im pred zgradu kamion tvrtke “Duca” s građevinskim materijalom za ograđivanje zemljišta. Vidjevši da bi to zapravo značilo da će ostati bez parkirališnih mjesta, ali i životnog prostora, stanari su organizirali spontani mirni prosvjed na kojem su svojim tijelima i vozilima prepriječili put kamionu iskoristivši svoje zakonsko pravo na samopomoć. Potom su, angažiravši odvjetnika Dana Marinovića krenuli na sud tražiti pravdu.
Sutkinja Općinskog suda u Zadru, Katarina Dragičević, po kratkom je postupku donijela presudu u korist tuženog poduzetnika Mladena Ninčevića, no u žalbenom postupku tu je njezinu presudu drugostupanjski sud ukinuo, zaključivši da su stanari kao tužitelji u pravu kada tvrde da je tvrtka Centar projekt ometala njihov posjed.
Županijski sud osporio obrazloženje Općinskog
– Tuženi, društvo Centar projekt d.o.o., smetao je tužitelje u posljednjem isključivom, mirnom i nesmetanom suposjedu dijela nekretnine i nezakonito izvršio smetanje suposjeda pokušavši kamionom zagraditi ulaz na predmetne nekretnine. Stoga se tuženom zabranjuje svako takvo ili slično smetanje ubuduće – navedeno je među ostalim u rješenju Županijskog suda.
U međuvremenu zemljišna parcela na koju se uredno uknjižilo Ninčevićevo poduzeće dodatno ga hipotekarno opteretivši kod slovenske banke Volksbank d.d. za 2,8 milijuna eura, pretvorilo se u naplatno parkiralište, a prilazni put stanari su zagradili lancem. Učinili su to jer je ljetos izmjenama i dopunama prostornog plana Ninčević “ni kriv, ni dužan”, bez ikakva natječaja od Grada dobio tu česticu. Pojašnjeno im je da je riječ o pogrešci, odnosno da je nesmotreno ta čestica koja je stanarima jedini pristupni put do zgrade, pripojena Ninčevićevom zemljištu, no to ni do danas nije učinjeno. Ukoliko bi takav plan na koncu bio prihvaćen, to bi značilo da bi oni do svojih stanova trebali dolaziti preko privatnog zemljišta, a ispred same zgrade ostalo bi im svega 1,7 metara površine. S obzirom na to da u zgradi živi 25 invalida iz Domovinskog rata, to bi značilo da im gotovo svakodnevno potrebna Hitna medicinska pomoć kolima ne bi mogla pristupiti, a jednako je i za slučaj da bi zatrebala vatrogasna intervencija. Sve to još prije dvije godine tijekom mirnog prosvjeda stanari su spominjali, a za takvu situaciju prozvali su Gradsku upravu na čelu s tadašnjim gradonačelnikom Živkom Kolegom ustvrdivši da su ih tom prodajom izigrali i bacili u ralje kapitala. Situacija na relaciji gradonačelnik Kolega – stanari zaoštrila se, a tada su se mogle čuti i riječi da im je Kolega rekao kako je zbog njih izmještena “mala pijaca” te da će novcem od prodaje zemljišta biti isplaćene njihove mirovine.
Gradonačelnik Vrančić uz stanare
Kasnijim pregovorima s Koleginim nasljednikom, aktualnim gradonačelnikom Zvonimirom Vrančićem i pročelnicom Jagodom Surać situacija se izmijenila, a stanari su dobili i pismenu podršku u kojoj piše da će se njihov “problem riješiti kroz UPU tog dijela grada” uz napomenu da je “u Ugovoru o kupoprodaji predmetnih nekretnina utvrđena i situacija rješavanja parkirališnih mjesta za njihove potrebe”.
No, tu ipak nije kraj brigama stanara niti garancija za njihova prava. Naime, dodatno ih je zabrinulo prihvaćanje izmjena u prostornom planu prema kojima Ninčević na tom zemljištu nema obvezu gradnje samo hotela već mu se dozvoljava i takozvana gradnja za selektivno stanovanje, a nedavno je aktiviravši se politički na jednoj nezavisnoj listi izjavio da će dovesti u Zadar ulaganja u vrijednosti od 40 milijuna eura, među ostalim spomenuvši i gradnju Hilton hotela. No, s adrese gradonačelnika Vrančića stanarima je stiglo obećanje da će ih podržati kod ostvarivanja njihovih prava. Njima, međutim, ne preostaje ništa drugo do nadati se kako će aktualni gradonačelnik svojim odlukama popraviti štetu koju im je njegov prethodnik učinio prodajom tog zemljišta te pozitivnom ishodu ponovljenog sudskog postupka koji slijedi.


 “GRAD ZADAR ĆE ZAŠTITITI INTERESE STANARA”




Iako su svi problemi stanara zgrade u Svačićevoj nastali nakon što je Grad Zadar prodao parkiralište poduzetniku Mladenu Ninčeviću te potom mu još i omaškom dodijelio njihov pristupni put, s adrese prvog čovjeka Grada stiže ponovljeno obećanje da će interesi tih stanara biti zaštićeni.
– Kada se bude predavala projektna dokumentacija našem Upravnom odjelu za izdavanje dokumenata prostornog uređenja i građenja, Grad Zadar će zaštititi interese stanara spomenute zgrade. U više navrata se razgovaralo sa stanarima i prema njima išla su naša čvrsta obećanja u tom pravcu, a s tim su upoznati i potencijalni budući investitori – kazao je gradonačelnik Zvonimir Vrančić upitan o problemu stanara koji su u nekoliko navrata tražili pomoć i od njega osobno.