Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Osnovana Međunarodna udruga studenata povijesti – Zadar

24.11.2011. 23:00
Osnovana Međunarodna udruga studenata povijesti – Zadar


Studenti Odjela povijesti Sveučilišta u Zadru osnovali su “Međunarodnu udrugu studenata povijesti – Zadar” koja će postati dio Međunarodne udruge studenata povijesti. Time su se zadarski studenti priključili mreži studenata povijesti u pedeset gradova u Europi, od kojih su tri u Hrvatskoj.
– U sklopu rada krovne udruge organiziraju se četiri puta godišnje seminari i konferencije na koje će odlaziti i naši članovi. Tamo će raspravljati i razmjenjivati iskustva s drugim kolegama, uspostaviti suradnju sa stranim profesorima, a otvorit će im se nove mogućnosti da nastave studij na nekom drugom visokom učilištu. Glavne aktivnosti koje ćemo obavljati na razini Odjela za povijest su organiziranje Dana povijesti i uređivanje časopisa Rostra, kaže predsjednica Udruge i studentica druge godine povijesti Paola Marinčić te dodaje:
– Slična udruga već je postojala na našem odjelu, ali se ugasila uslijed smjene generacije. U ovom slučaju nadamo se da se to neće dogoditi jer su na osnivačkoj skupni bili studenti različitih generacija.
Buduće aktivnosti i ambicije Udruge otkriva dopredsjednica Sanda Žuvela, studentica 5. godine na Odjelu za povijest:
– Želimo proširiti naše djelatnosti i uspostaviti suradnju s drugim ustanovama, građanima i prenositi im naša znanja. Posebno se to odnosi na osnovne škole. Išli bi s djecom gradom i upoznavali ih s lokalnom povijesti koja nije zastupljena u udžbenicima. Na primjer, rijetko koji petaš, šestaš zna da je, uz ostale i Zoilo zaštitnik grada Zadra. Imamo ambiciozne planove za budućnost, no za početak ćemo se jednom tjedno sastajati, organizirati se u radne skupine koje će jednom mjesečno donositi plan i program za idućih mjesec dana. Konkretno, ovaj mjesec organizirat ćemo filmske projekcije i debate. Atmosfera je opuštena i radna i vjerujemo kako ćemo uspjeti privući druge studente povijesti i širu populaciju.