Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Sveti Krševan je osobiti Božji vitez

24.11.2011. 23:00
Sveti Krševan je osobiti Božji vitez


“Dobar sam boj bio, trku  završio, vjeru sačuvao”, riječi su svetoga Pavla koje je izdvojio zadarski  nadbiskup mons. Želimir Puljić tijekom svečanog koncelebriranog  misnog slavlja na blagdan Sv.  Krševana u katedrali Sv. Stošije u  Zadru. Ove je riječi, kako je rekao  mons. Puljić, sveti Krševan ispunio  svojim životom i mučeničkom  smrću. Proslavi nebeskog zaštitnika  grada Zadra uz brojne Zadrane sudjelovao je i gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić.
– Ovdje je i ruka svetog Krševana,  relikvije iz 15. stoljeća, koje su vrlo  značajne ne samo iz povijesnih razloga, nego i vjerničkih, kojima je  vjerni puk ovoga grada stoljećima  iskazivao poštovanje. Pred ovom rukom kako povjesničari bilježe polagale su se i određene zakletve, bilo  preuzimanje službe, bilo da su se  odvijali neki procesi, ili važni događaji koji su označavali važnost  toga čina uz relikviju svetoga  Krševana, rekao je na početku svete  mise mons. Puljić. Potom je svim  građanima čestitao Dana grada Zadra i blagdan Sv. Krševana.
 – Kada su odgovorni za vodstvo  ovoga grada birali svetoga Krševana  kao zaštitnika, onda su birali zapravo vrloga rimskoga časnika i znali  su da biraju osobitog Božjeg viteza.  On je bio i vrli vjeroučitelj svete  Stošije. Budući da u društvu ima  nekoliko skupina ljudi koji vrše taj  određeni pedagoški utjecaj učinilo  mi se zgodnim progovoriti nešto o  toj temi u kontekstu slavlja svetog  Krševana, uzora u odgojnom radu.  Ako je odgojitelj, učitelj, roditelj i  svaki drugi javni djelatnik zauzet za  opće dobro prožet ovim trodimenzionalnim odnosom prema onima  koji su mu povjereni, bilo posredno  ili neposredno, onda se on vjerojatno  neće pozivati na neki anonimni socijalni diktat u obliku: ‘to se ne radi’  kako bi utemeljio svoj autoritet. Jer  svjestan je kako to stvara labilne  osobnosti koje se okreću onako kako  vjetar puše. Isto tako on se neće  pozivati ni na kaznu, prijetnju i odmazdu, jer zna da to stvara dvostruki  moral kod pojedinaca uz onu poznatu: ‘sve možeš raditi, samo pazi da  te ne uhvate.’, poručio je nadbiskup.
–  Neka nas naš zaštitnik sveti  Krševan obdari mudrošću i pomogne da nam srca budu uvijek ponizna  i poučljiva i sposobna razlikovati  dobro od zla. Budemo li ispunjeni  takvom mudrošću, Gospodin će nas  štititi od brojnih zasjeda, pratiti svojim blagoslovom i ulijevati trajnu  spoznaju kako je bogobojaznost i  strahopoštovanje pred Bogom među  najvažnijim odgojnim vrlinama. A  po savjesnom i odgovornom vršenju  našega životnog poslanja poput dragog nam uzora svetoga Krševana i mi  bismo onda jednog dana mogli ponavljati ono što je Pavao ponovio  svome dragom učeniku Timoteju:  ‘Dobar sam boj bio, trku završio,  vjeru sačuvao.’ Sveti Krševane pomozi nam na tom putu i moli za nas,  zaključio je nadbiskup.