Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zacrtani pravci razvoja – turizam i poslovne zone

24.11.2011. 23:00
Zacrtani pravci razvoja – turizam i poslovne zone


Otvaranjem zone ‘Lonići’ ostvarilo bi se zapošljavanje lokalnog stanovništva. Zona koja se naslanja na Zadar donijet će preobražaj Bibinja. Općina ima dva osnovna pravca razvoja – jedan je kroz turizam, a drugi kroz poslovne zone ‘Lonići’ i ‘Grobnica’, naglasio je Šimunić


Izgradnja komunalne infrastrukturne u poslovnoj zoni “Lonići” u Bibinjama izbila je na samu Jadransku magistralu. Sustav odvodnje otpadnih i oborinskih voda spojen je na zadarski kanalizacijski sustav. Zona je spojena s vodoopskrbnim pravcem, postavljene su instalacije struje i telekomunikacija, intenzivno se uređuje glavna, ukopana prometnica i veliki ulaz u zonu.
Prodano 26 parcela
– Zbog izuzetne atraktivnosti poslovne zone naslonjene na grad Zadar interes investitora je izuzetno velik. Od ukupno 44 parcele zasad je prodano 26 parcela. Investitori su već predali zahtjeve za izdavanje lokacijskih dozvola, kaže načelnik Nino Šimunić ističući da je ovaj važan projekt sa 50 hektara darovanog zemljišta omogućila Vlada RH, a u skladu s procedurom određenom zakonom kako se grade i druge zone u Zadarskoj županiji i Republici Hrvatskoj.
Ugovorena vrijednost radova u jednoj od najkonkurentnijih zona u županiji, koja se nalazi uz Jadransku magistralu na zapadnom ulazu u Bibinje iz pravca Zadra, iznosi oko 15 milijuna kuna.
– Kada ova prva faza uređenja zone bude gotova, sve će biti spremno za početak njihova rada. Prve poslovne hale u zoni će ‘niknuti’ zasigurno već na proljeće, najavio je Šimunić.
Po projektu Zdravka Rambrota iz zadarske tvrtke Gin company d.o.o., izgradnju prometnica, vodovoda i odvodnje u iznosu od 13,2 milijuna kuna izvodi tvrtka Sarađen d.o.o. iz Stankovaca, a radovi na instalaciji struje i telekomunikacija u vrijednosti od 1,4 milijun kuna povjereni su tvrtki Konektor iz Sukošana.
– Preostaje još premještaj vodova dalekovoda, odnosno visokog napona iz zone, govori bibinjski načelnik. Rješenjem kompletne infrastrukture zasigurno će i poskupjeti preostalo zemljište u zoni.
– Preostalih 18 slobodnih parcela najvjerojatnije će se prodavati po višoj cijeni, odluku će donijeti Općinsko vijeće, navodi Šimunić, dodajući da je zona zbog svog geografskog položaja interesantna podjednako i domaćim i stranim investitorima…
Zona naslonjena na Zadar
Izgradnjom poslovne zone želi se potaknuti razvoj gospodarstva na području općine, riješiti prostorne probleme poduzetnika te omogućiti moderan i siguran razvoj. Osim toga očekuje se da će se otvorenjem zone otvoriti i više stotina novih radnih mjesta.
– Otvaranjem zone ‘Lonići’ ostvarilo bi se zapošljavanje lokalnog stanovništva, kao i gospodarski i ekonomski napredak cijele županije. Zona koja se naslanja na Zadar donijet će preobražaj Bibinja, znatno bi se povećao prihod u najmnogoljudnijem naselju u Zadarskoj županiji, naglasio je Šimunić tijekom obilaska zone.
Malo koja općina ili grad su tako brzo i kvalitetno osigurali zemljište za poslovnu zonu koja omogućuju da se Bibinje nastave razvijati kao cjelina, da doprinosi i očuvanju prirodnih resursa na tom području. Ovdje se stvaraju novi obrisi Bibinja kao urbanog središta.
– Snažno vjerujem da su Bibinje na sasvim dobrom putu razvoja. Općina ima dva osnovna pravca razvoja – jedan je kroz turizam, a drugi kroz poslovne zone ‘Lonići’ i ‘Grobnica’, ustvrdio je Šimunić.
Izgradnjom i razvojem zona dugoročno će se riješiti potrebe poduzetnika za poslovnim prostorom, omogućiti poduzetnicima poslovno povezivanje, racionalizacija poslovanja i zajedničko korištenje pripadajuće infrastrukture.
– Položaj i poticajno okružje formula su uspjeha investicijskog ciklusa općine Bibinje. Ulazak u EU dodatno će doprinijeti poticanju investicijske klime, uvjeren je Šimunić.