Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Crkva se raduje dvojici novih đakona

Autor: Velimir Brkić

24.11.2012. 23:00
Crkva se raduje dvojici novih đakona

Foto: Velimir BRKIĆ



Prije nego su došli do današnjega ređenja, primili su službu čitača i akolita. Te dvije službe već očituju dvostruko, bitno usmjerenje i đakonske službe: potreba Crkve da se hrani Božjom riječi i Kruhom života, Kristovim tijelom, naglasio je zadarski nadbiskup


Koncelebriranim misnim slavljem koje je jučer u zadarskoj katedrali Svete Stošije predvodio nadbiskup mons. Želimir Puljić, za đakone zaređeni su bogoslovi Marin Batur iz župe sv. Ante Padovanskog u Suhovarima i Damir Šehić iz župe svete Stošije mučenice u Biogradu na Moru.
Đakonskom ređenju koncelebrirali su rektor riječkog Bogoslovnog sjemeništa Ivan Pavao II. Sanjin Francetić i brojni svećenici, a sudjelovali su i odgojitelji, bogoslovi, sjemeništarci i ministranti te rodbina, prijatelji, sumještani te ostali vjernički puk.
– Dva mlada čovjeka, Marin i Damir, na večernjoj misi uoči Blagdana sv. Krševana trajno su odabrali stalež celibata te poštovanje i služnost Crkvi do kraja života, u uvodnom je slovu nadbiskup Puljić uputio u značaj đakonskog ređenja koje je put prema svećeništvu u posvemašnjem predanju Gospodinu u njegovoj Crkvi, a to znači životu Crkve, živim vjernicima koje Gospodin obogaćuje ovom dvojicom mladića njihovim pristupom u sveti red đakonata.
U obredu ređenja ređenici su polaganjem nadbiskupovih ruku, primanjem Evanđelja, prostracijom na pod prezbiterija za vrijeme koje su se molile Litanije Svih Svetih, oblačenjem u đakonsko ruho te obrednom molitvom zaređeni za đakone. Na kraju svete mise, okupljeno mnoštvo pljeskom je pozdravilo mlade đakone, uz međusobno čestitanje.
– Crkva zadarska radosno zahvaljuje Gospodinu za ovaj dar dvojice novih đakona. Temeljna stvar ovih mladih ljudi jest sigurnost da ih je Gospodin izabrao i da ih poziva da ga slijede u ljubavi prema Ocu nebeskom i prema ljudima. Prije nego su došli do današnjega ređenja, primili su službu čitača i akolita. Te dvije službe već očituju dvostruko, bitno usmjerenje i đakonske službe: potreba Crkve da se hrani Božjom riječi i Kruhom života, Kristovim tijelom, naglasio je zadarski nadbiskup.
Pritom je istaknuo poslanje đakona u “otvorenosti uma i srca za potrebe čovjeka ovoga vremena”.
– Stoga, ukorijenjeni i utemeljeni u vjeri, budite neporočni i besprijekorni pred Bogom i ljudima, kao što dolikuje Kristovim služiteljima i djeliteljima Božjih otajstava, zaključio je nadbiskup Puljić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije.


Biograd čeka svećenika 70, a Suhovare 30 godina




Novi đakon Damir Šehić na Božjem je putu da dogodine postane prvi svećenik iz Biograda na Moru nakon čak 70 godina. Naime, posljednji biogradski svećenik je bio prepozit Stolnog kaptola sv. Stošije u Zadru mons. Ivan Zorica koji je zaređen u svome rodnom gradu, u župnoj crkvi sv. Stošije, 20. prosinca 1942. Mons. Ivan Zorica rođen je 9. veljače 1919. godine, dok je blago u Gospodinu preminuo 25. travnja 2001. Posljednjih 29 godina župnikovanja bio je u župi sv. Kasijana u Sukošanu za što je i primio Nagradu za životno djelo Općine Sukošan, jedinu uopće dosad u ovoj općini.
Đakon Marin Batur nakon 30 godina postat će svećenikom Suhovara, mjesta u općini Poličnik. Posljednji zaređeni svećenik iz Suhovara je don Anđelko Buljat, župnik župe Uznesenja BDM na zadarskoj Belafuži i dekan dekanata Zadar-Zapad.