Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Studenti volonteri brinu se za potrebe svih Zadrana

Autor: Valentina Mlađen

24.11.2012. 23:00
Studenti volonteri brinu se za potrebe svih Zadrana

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Studenti se u medijima najčešće spominju u negativnom kontekstu, no da postoji i druga, ljepša strana medalje pokazali su studenti Odjela za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru u utorak navečer.
Na Novom kampusu studenti ovog Odjela, u suradnji sa svojim profesorima, organizirali su povodom Dana Grada Zadra stručni kolokvij “Kako pridonijeti zajednici u kojoj živimo? – dobrovoljni rad studenata” na kojem su predstavili svoja iskustva volontiranja u tri zadarske ustanove. Kako je kolokvij organiziran povodom Dana Grada Zadra ovoga puta predstavljeni su samo projekti koji donose dobrobit gradu, iako, kako je istaknula pročelnica Odjela dr. sc. Ivanka Stričević, mnogi od njih volontiraju i u mjestima iz kojih dolaze, a da to nije uvijek Zadar. Dok su dvije od aktivnosti volontiranja usmjerene izravno na rad s korisnicima, treća je usmjerena na dobrobit očuvanja bogate baštine,a samim time i neposrednu dobrobit svih korisnika, istaknula je Stričević.
Znanstvena i Gradska knjižnica
Studentice Rafaela Burmeta i Emilija Domazet predstavile su volonterski projekt “Rad na zbirci muzikalija u Znanstvenoj knjižnici Zadar” koji su radile pod mentorstvom asistentice na Odjelu Kate Burić Ćenan.
Burić Ćenan istaknula je kako se radi o preko četiri tisuće uglavnom tiskanih muzikalija među kojima ima i vrijednih rukopisnih djela, a koja se za sada nalaze popisana samo na kataložnim listićima zbog čega su dostupna samo uskom krugu korisnika Knjižnice.
– Ideja je bila da postupno počnemo s katalogizacijom, unosom u električni katalog kako bi ta bogata i vrijedna građa što prije bila dostupna korisnicima u svijetu, kazala je Burić Ćenan.
Djevojke koje su odradile najveći dio posla rekle su kako su se s građom prvi put susrele tijekom prakse u Znanstvenoj knjižnici nakon čega su bogatu baštinu odlučile katalogizirati, no kako se radi o velikoj građi obuhvatile su za sada prvih 30 godina.
Student Josip Subašić predstavio je dva projekta u Gradskoj knjižnici Zadar, još uvijek aktualan “Tečajevi na računalu za umirovljenike u Gradskoj knjižnici Zadar” i za sada pauziran “XBOX Kinect & Nintenodo Wii za umirovljenike i tinejdžere”. Subašić je ukratko predstavio povijest projekata i prijašnje voditelje te se osvrnuo na razdoblje od 2010. godine od kada ih je on preuzeo.
Iskustvo rada s korisnicima
– Svoj doprinos zajednici vidim kao neku vrstu podučavanja, ali ono što sam ja dobio svakako je vrjednije, a to je jedno super iskustvo rada s korisnicima i to s posebnom skupinom koja zahtijeva pažnju i strpljenje, a zauzvrat dijeli svoje bogato životno iskustvo, kazao je Subašić.
Treći predstavljeni projekt je onaj studentice Martine Tabule pod nazivom “Čitanje štićenicima Doma za starije i nemoćne osobe” koji se provodio u svibnju i lipnju ove godine, a nakon ljetne pauze ponovno se provodi od listopada. Projekt je naišao na veliki interes među korisnicima Doma.
 – Nastojimo odabrati raznoliku literaturu, a kako su naši korisnici izuzetno različiti iz različitih krajeva, s različitim obrazovanjem i životnim pričama moramo biti jako fleksibilni u radu s njima. Odnedavno smo uključili i interaktivnu igru koja potiče interakciju kako bi se uključili i manje aktivni sudionici naših čitanja, a sada nam i sami daju prijedloge što bi željeli raditi, rekla je Tabula pozivajući volontere da se i sami uključe.
Po završetku izlaganja projekta studenti su imali brojna pitanja i komentare, ideje za nove radionice za volontere, a jedno od glavnih pitanja bilo je i kako postati volonter.


 KNJIŽNIČAR DANAS NIJE ONO ŠTO JE NEKAD BIO


Oduševljen predstavljanjem ravnatelj Gradske knjižnice Zadar Ivan Pehar koji je sudjelovao na kolokviju pozvao je buduće mlade knjižničare da se uključe u brojne projekte koje nudi, bilo Gradska knjižnica bilo neka druga ustanova.
– Nemojte se bojati od sebe dati ljubavi, jer ako je ne date nećete je ni imati. Danas knjižničar nije ono to je nekad bio, da samo sjedi iza pulta pa da ga zamijenite za komad namještaja, danas on izlazi i izvan knjižnice i dolazi u domove korisnika, a upravo to, osim obrazovanjem kroz fakultet možete naučiti i sudjelovanjem u brojnim projektima, pozvao je Pehar mlade.