Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Antun Nizeteo – promotor hrvatske književnosti

24.11.2013. 23:00
Antun Nizeteo – promotor hrvatske književnosti


Dr. sc. Josip Lisac održao je u dvorani Matice hrvatske predavanje o Antunu Nizeteu. Nakon kraćeg pregleda njegova života i rada, istaknuvši kako je rođen u Zadru 1913. godine, 1996. se vratio iz SAD-a, a umro je u Krapini 2000.
 – Vrlo rano je počeo pisati i objavljivati, a bavio se i uređivanjem. Cijeli život posvetio je književnosti. Prije svega je bio talijanski đak, romanski, istaknuo je dr. Lisac napomenuvši kako je prevodio, prvo s talijanskog na hrvatski, a onda u SAD-u s hrvatskog na engleski. Bio je djelatan u NDH, a kao djelatnik u veleposlanstvu u Rimu organizirao je gostovanje opere u Zagrebu.
– Bio je jedan od osnivača Hrvatske akademije u SAD-u, surađivao je u Hrvatskoj reviji. Jako je zaslužan za hrvatsku knjigu u Americi. Opskrbljivao je hrvatskim knjigama knjižnice u Americi. Važan je kao urednik, prozaik, putopisac, bio je marljiv kritičar i esejist. Bio je tolerantan i liberalan, a u NDH se kompromisno angažirao, istaknuo je, među ostalim, u svom predavanju dr. sc. Lisac.