Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Prominjani prikupljali priloge za igralište u Oklaju

24.11.2013. 23:00
Prominjani prikupljali priloge za igralište u Oklaju


Ovogodišnju večer organizirali smo pod geslom vratimo se starim običajima. Igrala se šijavica i evocirali smo naš stari prominski izričaj. Nije sramota govoriti prominski, vlaški, kazala je Brnadić


Sto i pedeset Prominjana sa adresom u Zadru okupilo se u subotu navečer u restoranu Fešta na Novom Bokanjcu na tradicionalnoj Prominskoj večeri koju organizira Zavičajni klub Promina Zadar. Večer je kao i uvijek do sada bila humanitarna i ove godine su se skupljali humanitarni prilozi za uređenje dječjeg igrališta ispred vrtića u Oklaju.
Osim što okupljanje Prominjana ima za cilj zajedničko druženje i pomaganje rodnom kraju, predsjednica Zavičajnog kluba i nekadašnja saborska zastupnica Mirjana Brnadić naglašava i važnost očuvanja običaja.
– Ovogodišnju večer organizirali smo pod geslom vratimo se starim običajima. Igrala se šijavica i evocirali smo naš stari prominski izričaj. Nije sramota govoriti prominski, vlaški. Oduševila sam se neki dan slušajući na radiju naše poznate jezikoslovce koji su kazali da se u osnovnim školama jedan put tjedno govori lokalnim jezikom. To je naše bogatstvo, naš identitet kojeg se ne moramo sramiti, naši korijeni. Stablo se drži za korijene, ako mu ih odsiječete ono je mrtvo. Tako je i kod čovjeka, kaže Brnadić.
Prominska večer okupila je brojne ugledne Zadrane koji potječu iz ovog djela šibenskog zaleđa ili su na neki drugi način povezani s njim. Jedan od njih je SDP-ov kandidat za gradonačelnika Zadra na prošlim lokalnim izborima Ivo Bilić.
– Moj otac je rođen u Promini. Kad god mogu idem u Prominu gdje su sahranjeni moji roditelji u crkvi sv. Martina. Došao sam ovdje na večeru da budem s mojim prijateljima i pomoći ću u obnovi dječjeg igrališta, kaže Bilić.