Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Božić daje smisao našem životu

Autor:

24.12.2008. 23:00
Božić daje smisao našem životu


U katedrali sv. Stošije u Zadru božićno misno slavlje danas je predvodio zadarski nadbiskup msgr. Ivan Prenđa uz sudjelovanje brojnih svećenika, redovnika i redovnica te pred mnoštvom vjernika.
Svečanost je uveličao katedralni zbor.
Na početku slavlja zadarski je nadbiskup pozdravio sve vjernike i zaželio da ih blagdan Božića ojača i okrijepi. Dan Kristova rođenja uvijek nas iznova okuplja novim žarom i daje smisao našem životu, rekao je nadbiskup Prenđa.
Tijekom svoje propovijedi, msgr. Prenđa je istaknuo da je Božić uistinu blagdan vjere s najdubljim ljudskim licem jer omogućuje da osjetimo božju ljudskost.
– Ovaj blagdan nas poziva na razmišljanje, pobuđuje radost, ljudski je blizak jer je utkan u sve naše živote. Krist Isus je riječ Božja, svjetlost Božja koja je utkana u ovaj svijet, a najveća ljudska vrednota život je povezan s njim kao izvorom, istaknuo je nadbiskup zadarski msgr. Ivan Prenđa.
Svečano božićno euharistijsko slavlje u zagrebačkog katedrali predvodio je danas nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić.
Čestitajući vjernicima Božić sve je pozvao da obnovljenom vjerom i nadom, zagledani u maleno dijete u jaslama, živimo dosljedno svoj kršćanski poziv donoseći posvuda radost i mir. Obnavljajmo spone povjerenja, uzajamnog poštivanja, razumijevanja i solidarnosti u sredini u kojoj živimo u našem kršćanskom društvu, rekao je.
“Danas se rodio Krist, to je ono što Crkva naviješta sebi i cijelome svijetu i nadodaje poziv ‘Dođite poklonimo se!’. Poziv je to upućen svima bez razlike, a posebice nebrojenom mnoštvu siromašnih, bolesnih i slabih, obespravljenih onima koji trpe zbog nepravde i nasilja, nesretnima i tjeskobnima, odbačenima i očajnima poziv je upućen ravnodušnima i otuđenima kao i onima koji su u neprijateljstvu s Bogom i udaljeni od njegove ljubavi”, rekao je.
Mnoštvo je simbolički predstavljeno u betlehemskim pastirima, priprostim i jednostavnim ljudima, istaknuo je u propovijedi zagrebački nadbiskup. Naglasio je kako je svatko od nas dio toga mnoštva, dio beskrajne rijeke ljudi koju zbog potrebe za spasenjem i oslobođenjem, priznali mi to ili ne, privlači jedni spasitelj Krist Gospodin. Crkva je dužna neugasivim žarom i postojanim zalaganjem pozivati pojedince i sve ljude da se poklone novorođenom djetetu. Upravo u klanjanju, naglasio je kardinal Bozanić, pronalazimo najdublju, izvornu i nepobitnu istinu o kršćanskom Božiću.
Moramo se svjesno i odlučno usmjeriti na klanjanje ako želimo sačuvati istinu o Božiću, ako nam je stalo da tu istinu drugi prihvate i žive te da istinsko značenje Božića uvijek jasno blista, nikada ne potamni ili se iskrivi sekulariziranim pa čak i raskršćanjenim shvaćanjem.
Uz današnji blagdan čovjek razmišlja o smislu svojih djela, o Evanđelju koje poručuje da je u početku bila riječ odnosno u početku bijaše smisao. Sve je, naglasio je kardinal, po smislu postalo, riječ bijaše Bog, on koji sve prati poput sjene i ostavlja trag u čitavom svemiru i svakom stvorenju. Bez Boga se ništa ne može objasniti i kad podrhtavamo pod udarcima života moramo se vratiti na njegove početke i pronaći smisao koji nije u našim rukama koji ne možemo izgraditi niti stvoriti već ga jednostavno prihvatiti. Smisao je poput života malog djeteta – ne stvara ga se, već ga se prihvaća, naglasio je kardinal.
Govoreći o vrijednosti života kojega je Bog darovao čitavom svemiru, života koji je kao svjetlo dano ljudima, Bozanić je rekao da čovjek oduvijek povezuje svjetlo sa shvaćanjem i poznavanjem stvarnosti.
Suvremeno doba misli da polaže pravo na apsolutiziranje svojih domišljanja i stavova, rekao je kardinal te upozorio i na pogrešne misli kojima se pokušava oblikovati život dodavši da se nikada u povijesti nije rađalo toliko nasilnih misli sposobnih uništiti i potpuno promjeniti život. Ideologije, teorije, filozofije – sve doživljava svoj kraj i svoju noć, a božanski život darovan iz ljubavi širi se svijetom i po njemu shvaćamo i razumijemo da se isplati živjeti, poručio je kardinal.
Etička vrijednost Božića nije u nekim posebnim naporima već moramo dopustiti da nas dotakne život koji kuca na našim vratima. Svatko je od nas pozvan mijenjati i popravljati ono što u sebi pronalazi da nije kako treba, što nije u skladu s osobnim dostojanstvom djece božje, naglasio je Bozanić.