Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Knjige biramo po sjećanju ili preporuci

Autor: Ante Rogić

24.12.2009. 23:00
Knjige biramo po sjećanju ili preporuci

Foto: Adam VIDAS



U Domu se čitaju klasici poput Agathe Christie, ali i noviji autori, poput nobelovke Herthe Miller. Uglavnom mogu posuditi sve što požele, a način na koji se naručuju knjige je ostavljanje poruka djelatnicima ili telefonska narudžba, budući da korisnici nemaju pristup katalogu


Jedan od projekata koje Gradska knjižnica Zadar provodi, zasad još uvijek kao pilot-projekt, je “Kućna dostava knjiga” namijenjen osobama koje zbog fizičkih ograničenja, starosti i invalidnosti nisu u mogućnosti osobno podizati knjige. Upravo zbog te njihove nemogućnosti djelatnici Gradske knjižnice im dostavljaju knjige na kućnu adresu. Usluga je besplatna i provodi se na području grada Zadra, te zasad obuhvaća ograničen broj korisnika.
U samom početku provođenja projekta “Kućna dostava knjiga” obuhvaćala je 20-ak korisnika. Trenutačno ih je 18, od čega sedam u Domu za starije i nemoćne osobe na Boriku, četvero korisnika u Domu za starije i nemoćne osobe u blizini samostana Sv. Frane, te šestoro privatnih korisnika. U ponedjeljak ujutro, skupa s djelatnicima Gradske knjižnice Silvanom Kuman, knjižničarkom, i Vladom Lukićem, domarom, posjetili smo korisnike Doma na Boriku. Silvana Kuman i Darko Blažević s Odjela za odrasle zaduženi su za organizaciju pripremanja knjiga, dok Vlado svaki drugi ponedjeljak razvozi knjige korisnicima.
Vrijeme je božićnih blagdana, te shodno tome čestitanja, ali i darivanja. Gradska knjižnica Zadar ove godine se odrekla pismenog slanja božićno-novogodišnjih čestitki, te umjesto toga, novcem koji bi se potrošio na to, odlučila darivati korisnike kućne dostave. Kao i sama usluga, tako je i ovo darivanje obradovalo korisnike.
– To je nešto posebno za nas, da ne trebamo tražiti nekoga tko bi nam donio knjige, kažu korisnici, od kojih je jedan i Živan Viličić. Osim što čita knjige, i to na talijanskom i francuskom, Viličić i piše. Tako je dosad napisao, ali i objavio, iako ne službeno, tri knjige poezije.
– Pišem i dalje. Dva naslova su objavljena jer je moja prijateljica u Ljubljani suvlasnica jednog izdavačkog poduzeća. Da sam mlađi oženio bih je, kroz šalu će Viličić.
Korisnici kažu kako knjige biraju po sjećanju, ali dobrim dijelom i po preporuci. Tako su tu stari autori, poput Agathe Christie, ali i noviji, poput nobelovke Herthe Miller. Ističu kako se uglavnom može posuditi sve što požele. Način na koji se naručuju knjige je ostavljanje poruka djelatnicima, ali i telefonska narudžba, budući da korisnici nemaju pristup katalogu.
Korisnici Doma za starije i nemoćne osobe ističu kako je ova usluga izuzetno dobra i pozitivna ideja. Za djelatnike Doma puni su pohvala, te ističu kako je, u sklopu svih aktivnosti koje Dom nudi, ova vrlo zanimljiva i korisna.
Od djelatnika Gradske knjižnice doznajemo kako se s projektom nastavlja, budući da trenutačna brojka korisnika odgovara njihovim mogućnostima.