Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Otpad odvaja samo 15 posto Zadrana

Autor: Elza Radulić-Toman

24.12.2009. 23:00
Otpad odvaja samo 15 posto Zadrana

Foto: Vedran SITNICA



Direktor Čistoće Tomislav Ćurko tvrdi da ga neće zadovoljiti ovakav rezultat. Početkom sljedeće godine krenut će u žešću kampanju, kako bi korisnost ovakvoga projekta doprla do svakog Zadranina. Tim više, što vrlo skoro i Zadrane čeka novi Zakon o otpadu


Prošlo je već deset mjeseci od kada je u Zadru kao prvom gradu u Hrvatskoj pokrenut pilot projekt prikupljanja tzv. primarne i sekundarne ambalaže od polimera, ambalaže koja nije obuhvaćena sustavom povratne naknade. No, projekt još uvijek nije zaživio u većoj mjeri, građani se još nisu naučili da trebaju odvajati kućni otpad, kako to pa i mnogo detaljnije čine u svim naprednijim zemljama. Od početka ožujka zadarska komunalna tvrtka Čistoća je zajedno s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost počela i u praksi od građana prikupljati boce od jestivoga ulja, od deterdženata, od šampona i slične kozmetike, potom čašice od jogurta i sličnih napitaka i takav otpad odvoziti u jedinu našu tvornicu za preradu otpada, Eko Velebit u Gračacu.
Žute vrećice preuzeli rijetki
Tamo se od polimernog otpada dobiva materijal koji se potom koristi za proizvodnju raznih predmeta široke potrošnje, između ostaloga i za vatrogasna odijela, ali i odijela za astronaute!
Da u Zadru i u još sedam općina te gradu Ninu, koje pokriva Čistoća (ostale općine i gradovi imaju vlastite komunalne tvrtke), ovaj projekt nije još dostigao zadovoljavajuće razmjere, potvrđuje i podatak što je relativno mali broj građana preuzeo žute vrećice. Naime, u početku su žute vrećice za odvajanje navedenoga otpada, na kućne adrese svih domaćinstava donosili Čistoćini radnici, a radilo se o ukupno 50.000 paketa! Jedan paket je sadržavao 12 vrećica, a kako su se one odvozile svaki drugi tjedan, trebale su zadovoljiti potrebe za šest mjeseci. Nakon toga, Čistoća je odlučila da će takav otpad skupljati svakoga tjedna po jedanput, a to znači da je potrebno i više vrećica i zamoljeni su građani da sami dolaze po njih. Mogu ih preuzeti jednostavno na porti Čistoće. No, u više od dva mjeseca došlo je po vrećice tek nešto više od tisuću Zadrana! Istina, ima građana koji za takav otpad koriste i drugačije vrećice, što je u redu, ali malo je i takvih.
Nespremni za Europu
To pokazuje i drugi podatak, otprilike isti broj kućanstava je prihvatio ponudu Čistoće, negdje oko 15 posto ih odvaja navedeni otpad.
U početku je to bio zadovoljavajući broj, no kako vrijeme odmiče broj se, nažalost, ne povećava očekivanom brzinom. Malo je Zadrana i stanovnika okolnih općina koji su ovim projektom pokazali svoju zainteresiranost za urednost, za činjenicu da svaki otpad nije smeće, čime na kraju nisu pokazali ni spremnost za život u Europi.
Direktor Čistoće Tomislav Ćurko tvrdi da ga neće zadovoljiti ovakav rezultat, dapače da će početkom nove godine krenuti u žešću kampanju, kako bi korisnost ovakvoga projekta doprla do svakoga Zadranina. Tim više, što vrlo skoro i Zadrane čeka novi Zakon o otpadu. A po tome propisu više neće biti naplaćivanja odvoza otpada po četvornom metru stana, nego po količini “proizvedenog” otpada. Znači da će se plaćati kućni otpad koji se baca u smeće i to po njegovoj količini, plaćat će se sve što se od otpada neće moći iskoristiti.