Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Zastara ipak nakon godinu dana

Autor: Boris Kupčak

24.12.2009. 23:00
Zastara ipak nakon godinu dana

Foto: Filip BRALA



Vodovod ne otpisuje zastare i u slučaju suda, dužnik je obvezan platiti iznos za koji ga se teriti, ali ukoliko se pozove na zastaru, sud po službenoj dužnosti mora otpisati iznos koji je u zastari i dužnik ga nije dužan platiti, kazao je mr Crvarić


Dio građana i tvrtki grada Zadra za vodu duguje gotovo 30 milijuna kuna, a kako je nedavno najvio Hrvoje Patrk, direktor Vodovoda, uskoro kreću strože ovrhe, pa čak i isključivanja iz vodovodne mreže. Prema tumačenju vodovoda, zastara nastaje nakon tri godine i ukoliko se u to vrijeme pokrene postupak, zastare nema. Postoje dužnici koji za vodu duguju još od 1997. godine, a kako su rekli u zadarskom Vodovodu, dugove neće oprostiti nikome.
U udruzi Zadarski potrošač kazali su nam kako zastara ne nastaje nakon tri, nego nakon godinu dana.
– Zastara nastaje nakon jedne godine i ako je postupak pokrenut u tih godinu dana, tek tada se dugovanje može utužiti, kazao nam je Zoran Knežević te nas uputio na magistra prava Igora Crvarića.
Magistar prava Igor Crvarić, koji radi kao zastupnik potrošača, složio se da zastara nastaje nakon godinu dana, a rekao je i kako postoje problemi solidarnosti, kada svi u zgradi zbog zajedničkog mjerila moraju platiti dugovanje jednog neplatiše.
– Izvjesna zastara nastaje nakon godinu dana i građanima se preporučuje da čuvaju uplatnice od tog razdoblja. Ključno je i da Vodovod ima sustav naplate koji nije shodan današnjem vremenu te po nekad i godinama ne poduzimaju ništa kod naplaćivanja sredstava. Vodovod ne otpisuje zastare i u slučaju suda, dužnik je obvezan platiti iznos za koji ga se teriti, ali ukoliko se pozove na zastaru, sud po službenoj dužnosti mora otpisati iznos koji je u zastari i dužnik ga nije dužan platiti, kazao je mr Crvarić, dodajući kako osim zastare postoje problemi poput solidarnosti i zajedničke odgovornosti.
– Jedan od problema kod Vodovoda su i zgrade u kojima se računi obrađuju prema mjerilima za cijelu zgradu. Problem solidarne odgovornosti je da ukoliko jedan stanar ne plati, ostali koji su uredne platiše moraju pokriti njegov dug. Uz to jedan od problema je i zajednička odgovornost. Naime, ako su vlasnici jednog od stanova u zgradi dvije osobe, recimo suprug i supruga, oni moraju platiti kao dvoje stanara koji su sami vlasnici, kazao je mr. Crvarić.