Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

CD-ove pod čudnim okolnostima prodavala i Đekićeva firma?

24.12.2011. 23:00
CD-ove pod čudnim okolnostima prodavala i Đekićeva firma?


Priča iz županijske vijećnice o računima za Olujićeve CD-e koje u Županiji tvrde da nisu naručili, “izvukla je na površinu” sličnu u kojoj je glavni akter gradonačelnik Gračaca. Naime, obojica imaju tvrtke registrirane na istom sudu i za iste djelatnosti, a slične su i pritužbe njihovih klijenata


Nakon što je u četvrtak tijekom aktualnog sata Županijske skupštine spomenut “fantomski račun” koji je prošli tjedan pod čudnim okolnostima dostavljen Zadarskoj županiji, te se prozvanim osjetio vijećnik DPS-a Dušan Oluić, tim će se pitanjem po svemu sudeći, baviti i zadarsko pravosuđe. Potvrdio nam je to župan Stipe Zrilić koji je rekao kako ne zna tko je vlasnik te tvrtke niti zašto je Oluić reagirao.
– Račun na iznos od 35 tisuća kuna ispostavila je zagrebačka tvrtka Telecom Izdavaštvo d.o.o. za CD-e s telefonskim imenicima. Kako ih nismo naručili, odbili smo taj iznos platiti, a slučaj ćemo odmah nakon blagdana idući tjedan prijaviti policiji i odvjetništvu. Ne bih želio špekulirati o tome tko je vlasnik tvrtke jer to na računu nije pisalo – rekao je Zrlić dodavši kako će utvrđivanje vlasništva, odnosno odgovorne osobe, prepustiti institucijama.
Oluićeva tvrtka Županiji ispostavila račun
A vlasništvo, kao i ime odgovorne osobe, jasno su vidljivi u Sudskom registru trgovačkih društava u RH gdje je, konkretno Telecom Izdavaštvo d.o.o., navedeno kako je jedini osnivač, a ujedno i direktor, Dušan Oluić. Tvrtka je s temeljnim kapitalom od 20 tisuća kuna osnovana 2006. godine i registrirana na Trgovačkom sudu u Zagrebu. No, očito s razlogom samoprozvani Oluić, ima tvrtku registriranu za obavljanje istih djelatnosti i u Srbiji gdje inače i boravi, te se i tamo zbog pokušaja prijevare i prijevare, već u nekoliko navrata sukobljavao sa zakonom. Prema pisanju srpskog Blica online prošlog tjedna, protiv zadarskog županijskog vijećnika i prijeratnog policajca iz Knina Berislava Švonje, tamošnje je tužiteljstvo podnijelo optužnicu zbog prijevare teške 600 tisuća srpskih dinara za koliko se Oluić i Švonja sumnjiče da su “olakšali” tvrtku Telenor. Također, Blic na internet stranici navodi kako je protiv obojice podnijeto više kaznenih prijava na području Srbije, uz napomenu da je dvojac preko još dviju tvrtki “operirao ” i na područjima susjednih BiH, Crne Gore i Hrvatske.
Iako nema neke direktne veze s temom “načetom” u četvrtak u županijskoj vijećnici, na adresu naše redakcije stigla je informacija kako se sličnim poslovima u Hrvatskoj bavi i aktualni gradonačelnik Gračaca Goran Đekić. On je, naime vlasnik poduzeća registriranog na istom sudu u Zagrebu pod nazivom INFO FIN d.o.o. za izdavaštvo i trgovinu, no za razliku od Oluića, Đekić nije ovlaštena osoba već je to Kristina Fiolić koja je direktorica tvrtke. Đekićev INFO FIN na loš je glas došao u Istri, ali i u hrvatskoj metropoli gdje im je sjedište zbog gotovo identičnih prijevara s CD-ima za koje se sumnjiči i Oluić.
Glas Istre o tim je prijevarama pisao još 2006. godine, a opisan je i način prijevare gdje se navodi kako se sve odigrava po gotovo filmskom scenariju.
Scenarij za “uvaljivanje” CD-a
“Dostavljač pisama” užurbano uđe u odabranu tvrtku nudeći promotivni materijal na dva CD-a. Od službenika potom zatraži potpis kako bi “pravdao” uručeni materijal, a potom, za dan,dva na adresu tvrtke dolazi narudžbenica iz koje proizlazi da su tim potpisom naručena dva CD-a naziva »Zbirka zakona Republike Hrvatske«. Iznosi za plaćanje su po nekoliko tisuća kuna, a napominje se i kako se ugovor ne može stornirati, te da će se u slučaju neplaćanja zaračunati i zatezne kamate. Nekoliko takvih ugovora završilo je u rukama pravosuđa, no Đekić to nije želio komentirati napominjući kako već šest godina za njega sve poslove obavlja povjerenik budući da je on gradonačelnik Gračace te sukladno hrvatskim zakonima ne može obavljati poslove u vlasničkoj tvrtci.
– To vam je kao i s telefonskim računima. Imate tisuće klijenata i uvijek je netko zadovoljan, a netko nije – zaključio je Đekić napominjući kako ne zna čime se bavi vijećnik Dušan Oluić.