Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

“Mladen Mikulin – portretist Jima Morrisona”

24.12.2011. 23:00
“Mladen Mikulin – portretist Jima Morrisona”


Krajem sedamdesetih, tada mladi hrvatski kipar Mladen Mikulin došao je na zamisao da izradi i na Morrisonov grob postavi bistu svog glazbenog idola
“Oh tell me where your freedom lies
The streets are fields that never die
Deliver me from reasons why
You’d rather cry, I’d rather fly”
Ove se godine navršilo 40 godina od iznenadne i još uvijek nerazjašnjene smrti Jima Morrisona (8.12.1943. – 3.7.1971.), jedne od najkarizmatičnijih ličnosti u povijesti rock glazbe. Njegovi stihovi, pjevanje i nastupi s grupom The Doors donijeli su mu još za života status legende i kult ličnosti. Gotovo da nema obožavatelja rocka koji u svojoj kolekciji nema albume Doorsa. Mnogima su zauvijek u pamćenju utisnuti tekstovi njihovih pjesama i sigurno će se složiti da je Jim Morrison vjerojatno bio i ostao najveći pjesnik rocka.
Morrison je u trenutku smrti bio sa svojom djevojkom Pamelom Courson u iznajmljenom stanu u Parizu. Sahranjen je na gradskom groblju Père Lachaise u nazočnosti tek nekolicine prijatelja. Posljednje počivalište pronašao je na mjestu na kojem su uz njega i brojni drugi velikani umjetnosti: Balzac, Delacroix, Moliere, Proust, Rossini, Wilde…
Legenda o Morrisonu se nakon smrti nastavila širiti diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. Krajem sedamdesetih, tada mladi hrvatski kipar Mladen Mikulin došao je na zamisao da izradi i na Morrisonov grob postavi bistu svog glazbenog idola. U proljeće 1981. godine bista je dovršena, a Mikulin započinje prepisku s nadležnim tijelima u inozemstvu kako bi ostvario svoju želju.
I uspijeva u tome! Dana 4. lipnja 1981. godine, portret Jima Morrisona isklesan u makedonskom mramoru sivcu zasjao je punim sjajem na dotad neuglednom i zapuštenom grobu velikog glazbenika. Postavljena je na kameno postolje na kojem je Mikulin uklesao Jimovo ime i prezime te godine rođenja i smrti. Samo mjesec dana kasnije, na sjetnoj 10. obljetnici Morrisonove smrti na grobu su bili i članovi Doorsa, klavijaturist Ray Manzarek, gitarist Robby Krieger i bubnjar John Densmore. Nažalost, predivna skulptura nije privlačila samo štovatelje, već i brojne vandale koji su je godinama ružili, šarali, bojali i lomili. Kad je u proljeće 1988. godine netragom nestala, jedva da je nalikovala Mikulinovom remek-djelu.
Mladen Mikulin, inače rođen 1958. godine u Velikoj Gorici, u međuvremenu je 1986. godine diplomirao na kiparskom odjelu zagrebačke Likovne akademije u klasi profesora Branka Ružića. Nekoliko mjeseci nakon diplome ima svoju prvu izložbu, a ubrzo su zaredale i brojne nagrade i priznanja. Najmlađi je kipar čiji je rad uvršten na veliku izložbu “Tisuću godina hrvatskog kiparstva” 1990. godine u Zagrebu. Zaredale su se i izvedbe javnih spomenika – Grga Martić u istoimenoj zagrebačkoj ulici, Hrvatski sokol u parku Maksimir, a jedna od ponajboljih skulptura s prve izložbe – Čovjek s kolutom – u ljeto 2003. postavljena je na savskom nasipu u Zagrebu. Danas je Mikulin jedan od nazapaženijih hrvatskih kipara, ujedno i izvanredni profesor na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.
Činjenica da je jedan hrvatski kipar svojim djelom povezan s jednim od najvećih rock glazbenika u povijesti i nije previše poznata u našoj javnosti, iako doduše brojne internetske stranice to navode. Na tu je činjenicu pozornost skrenuo jedan drugi velikan, istaknuti rock-kritičar i povjesničar umjetnosti, nažalost danas pokojni Darko Glavan u emisiji “Crno-bijelo u boji” Hrvatske radio-televizije u srpnju 1996. godine, kada je vodio razgovor s Mladenom Mikulinom o tom pothvatu.
Ovih dana iz tiska je izišla foto-monografija “Mladen Mikulin – portretist Jima Morrisona” povodom 30. obljetnice postavljanja biste na Morrisonov grob u Parizu, koja je priređena u Zadru i Zagrebu. Izdanje je priredio zadarski povjesničar Mislav E. Lukšić, uz svesrdnu pomoć samog autora biste, akademskog kipara Mladena Mikulina, zatim grafičkog urednika Igora Gluića, francuske fotografkinje Patricije Devaux i drugih suradnika. Uz odabranu dokumentaciju iz kiparove pismohrane (prepiska s upravom groblja i američkom ambasadom itd.), u izdanje je uvršteno i nekoliko fotografija iz Mikulinove arhive, te više snimaka poznatih stranih fotografa i Morrisonovih ljubitelja, kojima je skulptura ovjekovječena u vremenu dok je stajala na grobu. U uvodnom dijelu nalazi se i prijepis razgovora Darka Glavana s Mladenom Mikulinom za HTV, a također i jedan kraći Glavanov napis o Mikulinovom kiparskom radu. Svi su tekstovi na hrvatskom i engleskom jeziku.
Ova monografija prvi put predstavlja široj javnosti i upečatljivu brončanu skulpturu preminuloga Jima Morrisona u obliku posmrtne maske, koju je Mikulin izradio 2001. godine. Želja je autora da se ona trajno izloži povrh novog nadgrobnog spomenika koji su na grob postavili Jimovi roditelji. Svi obožavatelji Jima Morrisona žele mu da se to i ostvari!