Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Stvorit ćemo brand s ekološkim uljima

24.12.2011. 23:00
Stvorit ćemo brand s ekološkim uljima


Jako je teško doći do te zemlje koju bismo mogli dobiti u koncesiju. Vidjet ćemo što će vrijeme donijeti, no mi namjeravamo sagraditi i skladište i izložbeno-prodajni salon, ići na najkvalitetnija ulja i po potrebi okupiti i kooperante, kaže Mladen Prtenjača
Na nedavno održanoj 3. degustaciji mladih vina i maslinovog ulja održanoj u Nadinu, šampionsku titulu za ulje osvojio je UO Buddy, vlasnika Mladena Prtenjače iz Zadra. Prtenjača je već osvojio više vrijednih priznanja za svoje ulje od maslina iz Polače, na natjecanjima u Zadru, Splitu i Zagrebu, a uspješno se natječe i u inozemstvu. Ipak, kako nam je kazao, ova titula iz Nadina mu je nekako najdraža, jer Polača i Nadin susjedna su i bliska mjesta, a najteže je biti najbolji među svojim poznatima.
 Naporna godina
– Moj otac je najveći ‘krivac’ za ovo jer on je počeo sa sadnjom maslina, uz veliku pomoć našeg rođaka Mile Vrsaljka Božinog, koji je bio i šampion 2007. u Splitu. Krenuli smo pomalo svi zajedno u to i dobili veliku pomoć mojih prijatelja inženjera Vedrana Ljubičića i Deana Crnošije. Oni su me učili kako treba rezati i ostalo. Također zahvaljujući jako dobroj uljari Željka Vrsaljka te uz trud oca koji obrađuje masline zajedno sa mnom, dajemo sve od sebe da bude što kvalitetnije ulje, kaže Mladen Prtenjača koji trenutačno ima dvjesto stabala maslina, no namjerava još proširiti nasad.
– Želja nam je sad posaditi još pola hektara, znači 100-110 komada, dogodine. Od sorata sedamdeset posto je orkule zatim 10 posto krvavice, a imamo i nešto rosulja, karoline, coratine, caroleie pa licine, ascolana tenera, sveukupno nekih dvanaestak vrsti, rekao nam je Prtenjača koji, poput mnogih maslinara ovu godinu opisuje kao dosta tešku.
– Bila je naporna godina što se tiče bolesti skorovače koja je poharala maslinik, ali na svu sreću, to što je bilo napadnuto sve je otpalo sa stabla, što je najveća sreća, a uz veliki trud mojega oca koji je zalijevao, frezao i stvarno se jako potrudio oko maslina, uspjelo se spasiti ono što je ostalo, istaknuo je Prtenjača i nastavio o planovima za budućnost:
Interes u Zagrebu
– Imamo namjeru napraviti pravi brand s ekološkim uljima i danas-sutra posaditi tisuću maslina, ako uspijemo naći odgovarajuću zemlju i ako bude interesa od strane Županije u smislu pomoći da bismo krenuli u to. Jako je teško doći do te zemlje koju bismo mogli dobiti u koncesiju. Vidjet ćemo što će vrijeme donijeti, no mi namjeravamo sagraditi i skladište i izložbeno-prodajni salon, tu iza kuće, počeli smo dovoziti kamenje, no znamo da je velika kriza. Ipak, do tisuću komada i ići na ekstra kvalitetu, uz ekološki pristup cijeloj proizvodnji, a za nešto veće, možda sutra i s kooperantima, vidjet ćemo, ali svakako imamo namjeru početi s uljima, onim ‘najjačim’, najkvalitetnijim, naglasio je Mladen Prtenjača koji trenutačno nema nikakvih problema s plasmanom svog ulja, no to je, kako i sam kaže, zato što se još radi o malim količinama. U budućnosti planira osigurati tržište za svoje ulje u Zagrebu, gdje za njega već postoji interes.
Otac krenuo, sin prihvatio
Mladenov otac Mate Prtenjača ispričao nam je kako je sa sadnjom maslina započeo odmah poslije rata kad se sa suprugom Maricom vratio u Polaču.
– Mislio sam što ću, u mirovini sam, nemam ovdje neku drugu proizvodnju. I tako sam počeo s maslinama, kao i mnogi drugi koji su se vratili. Prije nije bilo toliko maslina. Bajama da, ali maslina jako malo, kaže Mate Prtenjača, a sin Mladen dodaje:
– To je moja najveća sreća što nismo tu imali kulturu maslinarstva, jer bih onda imao s ocem problema, kao što imaju boduli i nikad ne bi došlo do ove kvalitete do koje smo došli.
– Od početka smo radili po tehnološkim uputama, slušajući struku i odlazeći na predavanja, a inženjeri su dolazili i pokazivali nam, nastavlja Mate Prtenjača koji u potpunosti odbacuje priče o maslini kao kulturi koja ne traži veliku brigu i trud.
– Ima oko nje puno posla. Oko svake kulture ima puno posla, ako će je čovjek obrađivati i čuvati. Ona samu sebe neće. A maslina je biljka koja zahtijeva i nježnost i pažnju, isto kao i čovjek, zaključio je Mate Prtenjača.


 ZA LIKER OD MASLINE TREBA OSAM MJESECI


– Radimo poseban liker od maslina s različitim dodacima unutra i kojemu tijek i trajanje prozvodnje iznose najmanje osam mjeseci. Danas-sutra planiramo pokrenuti i tu proizvodnju, ali za sada nemamo još uvjete tako da je ovo pokušaj ispitivanja mogućnosti, a proizvodnja je samo za vlastite potrebe i, naravno, za prijatelje, otkrio nam je Mladen Prtenjača.




 NIKAD BRATI PRIJE DESET


– Nikad ne beremo masline prije deset sati ujutro i bere se negdje do dva popodne i odmah s njima u Nadin u uljaru. Tako u šest popodne imamo ulje od masline koja je brana to jutro i to je postupak koji je optimalan i koji osigurava vrhunsku kvalitetu, kažu Mate i Mladen Prtenjača.