Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Dr. Biloglav: Na udaru smo bezobraznih ljudi

24.12.2016. 23:00
Dr. Biloglav: Na udaru smo bezobraznih ljudi


Neonatolog dr. Ivica Glavan napadnut je ljetos u krugu zadarske bolnice, a u napadu je zadobio teške tjelesne ozljede zbog kojih je završio na operaciji i dužem bolovanju; nešto prije toga suprug rodilje nezadovoljan “tretmanom”, ne prema supruzi, nego prema njemu u čekaonici, nogom je razbio vrata rodilišta; a malo prije toga pacijentica je nasrnula na medicinsku sestru i liječnicu nožem u jednoj ambulanti na Poluotoku. To su samo neki od ovogodišnjih primjera fizičkih nasrtaja na zdravstvene djelatnike. To je, kažu liječnici, njihova svakodnevica i ne samo u Zadru, već u cijeloj Hrvatskoj.
Stoga traže izmjenu Kaznenog zakona kako bi se napad na zdravstveno osoblje sudski gonio po službenoj dužnosti, a dok čekaju pravnu zaštitu traže da svaka ustanova bude pod nadzorom zaštitarskih službi. Kao povjerenica Hrvatskog liječničkog sindikata u zadarskoj bolnici dr. Milka Hoti Matešić upoznata je s pritužbama kolega po ovom pitanju, a u ovoj krajnje neugodnoj situaciji našla se i sama za vrijeme razbijanja vrata rodilišta.
– To je nažalost naša svakodnevica, jer nemamo adekvatnu pravnu zaštitu, kaže dr. Hoti Matešić, naglašavajući kako su liječnici potplaćeni i premoreni, a liječnička struka srozana. Ali, smatra ona, nisu to samo liječnici, nego i policija, prosvjetari i slične službe.
– Ljudi su često frustrirani, razočarani, ojađeni socioekonomskom situacijom, a onda smo im mi prvi na udaru. Ne kažem da smo mi bez greške, ima i među liječnicima, da tako kažem, kukolja, ali postoje institucije i adrese na koje se pacijenti mogu obratiti i riješiti svoj problem, agresija nije rješenje, kaže ova liječnica upozoravajući da slučajevi napada na liječnike uglavnom vrlo benigno prođu te se ne rješavaju na adekvatan način kako bi bili upozorenje drugima.
Liječnik obiteljske medicine dr. Damir Biloglav u svojoj ambulanti dnevno pregleda 100-tinjak pacijenata, a zbog toga je čekaonica gotovo stalno puna te nestrpljivi i nasrtljivi pacijenti nisu rijetkost. Lupanje po vratima, galama, inzistiranje na hitnoćama i pretragama, sve su to problemi s kojima se susreće u svome radu, a k tome neprestano zvoni telefon.
– Na udaru smo prije svega bezobraznih ljudi, a očito ne postoje odgovarajuće mjere koje bi ih natjerale da malo razmisle prije nego burno reagiraju. U sličnoj situaciji su, ako pogledate i profesori, ali i svi koji neposredno rade s ljudima. Zbog toga smo već više puta molili državu da nas zaštite, a hoće li zahtjevi ovaj put uroditi konkretnim rješenjima, teško je reći, kaže dr. Biloglav.
Prema njegovom iskustvu, najčešći uzrok nervoze je čekanje, međutim, uzrok toga je pretrpanost liječnika. Među ostalim, dr. Biloglav kaže da bi trebalo promijeniti i radno vrijeme koje inače propisuje HZZO, na način da se točno zna kada je vrijeme za primanje pacijenata, kada za telefonske savjete i slično.
Iz zadarske Udruge za promicanje prava pacijenata ne vjeruju, pak, kako je potrebna posebna zaštita liječnika, a kako ističe koordinatorica udruge dr. Dubravka Finka što se tiče zahtjeva za angažiranjem zaštitara nejasno je gdje bi ti zaštitari trebali biti postavljeni.
– Hoće li oni biti u bolnicama na odjelima, u ambulantama i tko će onda platiti sve te silne ljude. Čini mi se kao da je to pomalo šupalj zahtjev bez previše sadržaja, kaže dr. Finka ističući kako već sad postoje zakoni koji štite liječnike i medicinsko osoblje.