Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Ljubio je Crkvu kojoj je služio svim svojim snagama do posljednjih trenutaka ovozemaljskog života

Autor: Marija Ćurko

25.01.2010. 23:00
Ljubio je Crkvu kojoj je služio svim svojim snagama do posljednjih trenutaka ovozemaljskog života

Foto: Zvonko KUCELIN



Naš je nadbiskup otišao svojim automobilom u Zagreb u povodu izvanredne biskupske konferencije, a kardinal Bozanić nas je oko 8.15 sati obavijestio da mons. Prenđa nije došao na svetu misu ujutro te da su otvorili njegovu sobu i našli ga mrtvog kao da je usnuo – mons. Ivan Mustać
Tijelo preminulog nadbiskupa bit će izloženo u zadarskoj katedrali u petak 29. siječnja od 8 do 20 sati, kad će se vjernici moći pomoliti te svoje dojmove, molitve i riječi zahvalnosti upisati u knjigu sućuti
U ponedjeljak 25. siječnja na blagdan Obraćenja svetog apostola Pavla u Nadbiskupskom domu u Zagrebu, u 71. godini života, 46. godini svećeništva i 20. godini biskupstva, blago u Gospodinu preminuo je mons. Ivan Prenđa, zadarski nadbiskup. Tijelo preminulog nadbiskupa bit će izloženo u zadarskoj katedrali u petak 29. siječnja od 8 do 20 sati, kad će se vjernici moći pomoliti te svoje dojmove, molitve i riječi zahvalnosti upisati u knjigu sućuti. Prema riječima mons. Ivana Mustaća, u petak navečer se predviđa molitva ili bdjenje na kojoj će se moliti za pokoj nadbiskupove duše. Sveta misa, sprovodni obredi i oproštaj od nadbiskupa Prenđe održat će se u subotu 30. siječnja u katedrali sv. Stošije u Zadru s početkom u 11 sati. Nadbiskupovo tijelo bit će pokopano u zadarskoj prvostolnici u grobnicu zadarskih nadbiskupa. Oproštaju će uz svećenike i vjernike sudjelovati hrvatski biskupi i biskupi iz BiH.
U povodu smrti mons. Prenđe jučer je u Nadbiskupskom ordinarijatu u Zadru održana tiskovna konferencija za medije na kojoj je predstavljen život i rad nadbiskupa, njegovo neumorno i predano zalaganje za duhovni i materijalni rast zadarske Crkve, njezinih župa i vjernika.
Kao da je usnuo
Istaknuta je nadbiskupova ljubav prema Crkvi kojoj je uz Božju pomoć služio svim svojim snagama do posljednjih trenutaka ovozemaljskog života. Također je izdvojena otvorenost mons. Prenđe za medije i medijsko djelovanje Crkve. U tom smislu važno je spomenuti i činjenicu da je zadarski nadbiskup Prenđa jedan od biskupa u Hrvatskoj koji je pokrenuo Tiskovni ured Zadarske nadbiskupije nakon čega su utemeljeni tiskovni uredi diljem domovine. Naime, Zadar je drugi grad u Hrvatskoj u kojem je osnovan nadbiskupijski Tiskovni ured, a prije toga utemeljen je u Đakovu.
– Naš je nadbiskup otišao svojim automobilom u Zagreb u povodu izvanredne biskupske konferencije, a kardinal Bozanić nas je oko 8.15 sati obavijestio da mons. Prenđa nije došao na svetu misu ujutro te da su otvorili njegovu sobu i našli ga mrtvog kao da je usnuo. Obdukcija tijela pokojnog nadbiskupa se neće raditi. Sigurno da smo svi u određenom šoku, ali ovu vijest primamo kako vjernici. Mi najbliži njegovi suradnici najprije smo se skupilli na molitvu za pokoj njegove plemenite duše. Imao je još mnogo planova u svom životu, ali nam je govorio i o svojoj smrti, u zadnje vrijeme dosta. Obnavljajući biskupsku palaču stalno nam je ponavljao: “Ja to ne radim za sebe, već za svoje nasljednike.” U svom grbu izabrao je moto: “Ljubiti Crkvu”. Ono što smo mi kao njegovi najbliži suradnici vidjeli je to da je on ovo geslo živio u praksi. To jest, ljubio je Crkvu i sve je činio za nju, kao nadbiskup ljubio je ovu nadbiskupiju, primio ju je porušenu, devastiranu, siromašnu s više od sto srušenih crkava i župnih kuća.
Pri tome je rekao: “Meni je Bog dao zadaću da budem onaj koji će graditi i obnavljati, a poslije mene će doći oni koji će na tim temeljima graditi naprijed i nadograđivati u duhovni dom, kazao je mons. Ivan Mustać, generalni vikar Zadarske nadbiskupije i prvi nadbiskupov suradnik.
Živio je dosta intenzivnim životom
– Bio je biskup koji je bio otvoren suvremenim problemima Crkve, otvarao se Novoj evangelizaciji, pratio je sve, a iznad svega, radovao se Susretu hrvatske katoličke mladeži u Zadru i ovih dana je s nama obilazio dekanate, potičući svoje vjernike i svećenike da budemo ponosni i dobri domaćini. Vjerujem da će on sada za nas i za svoju Nadbiskupiju moliti. Živio je dosta intenzivnim životom. Nadamo se da će sprovodne obrede u subotu 30. siječnja s početkom u 11 sati predvoditi kardinal Josip Bozanić u zajedništvu s hrvatskim biskupima i biskupima iz BiH, riječi su mons. Mustaća. On je posebno izdvojio kršćanski pogled na smrt koja je prijelaz k Ocu, u vječnost i neprolaznost duhovnih dobara te smrt kao put u vječnost i trajno promatranje Kristova lica.
– Mi kršćani gledamo na život i smrt sa svjetlom Isusa Krista. Mnoge ikone su prikazivale velike svece koji su u svojoj blizini držali jedan spomen smrti. Tako da naš narod kaže: “Moli Boga kao da ćeš sutra umrijeti, a radi kao da ćeš živjeti sto godina.” Nadbiskup se u posljednje vrijeme dobro osjećao, a govorio nam je i o ovom zadnjem prijelazu u nebo, o starosti, bolesti i smrti te o svojim željama za sprovod. Taj njegov govor bio je za nas znak vjere. Vrlo je bio zauzet da se u našoj katedrali sagradi grobnica za biskupe koju nismo imali doličnu, gdje je pokopan i nadbiskup Marijan Oblak. Naš nadbiskup ima i svoju oporuku koju ćemo otvoriti i pročitati. Vrlo se radovao orguljama koje će mu sada svirati na njegovom sprovodu, vrlo je bio ponosan na njih. I upravo on je htio da budu ovakve, jake i snažne, naveo je mons. Mustać.
U Hrvatskoj biskupskoj konferenciji obnašao je mnoge službe, među ostalima i potpredsjednika HBK od 2000. do 2005. Od 1998. do 2004. bio je predsjednik Hrvatskog Caritasa. Vršio je i službe predsjednika Vijeća HBK za kler i bio član Mješovite komisije HBK, Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i Hrvatske unije viših redovničkih poglavarica, rekao je u obraćanju novinarima don Josip Lenkić, kancelar Zadarske nadbiskupije.


Svečano ustoličen u službu nadbiskupa ordinarija Zadarske nadbiskupije 11. veljače 1996. godine


– Mons. Ivan Prenđa rođen je 31. prosinca 1939. godine u Gornjem Zemuniku, u župi Zemunik, od oca Jure i majke Ike rođ. Zubčić. Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju završio je u Zadru. Pohađao je Visoku bogoslovnu školu u Zadru i Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu, gdje je diplomirao 1964., a postigao licencijat 1967. godine. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1964. godine u Zadru, po rukama zadarskog nadbiskupa mons. Mate Garkovića. U Zadarskoj nadbiskupiji obnašao je sljedeće službe: od 1964. do 1968. bio je župnikom Škabrnje, Nadina i Smilčića; od 1968. do 1970. duhovnikom u Nadbiskupskom sjemeništu “Zmajević” u Zadru, a od 1970. do 1992. ravnateljem Sjemeništa; od 1968. profesorom pastoralke na Visokoj bogoslovnoj školi u Zadru; od 1970. do 1972. katehetom mladih u Zadru; od 1973. dijecezanskim delegatom za pastoral svećeničkih zvanja te poslužiteljem župa Ervenik, Nunić, Rodaljice, Bruška, Popovići i Medviđa; od 1983. kanonikom Stolnog kaptola sv. Stošije; od 1984. voditeljem svetih obreda Stolne crkve; od 1981. do 1990. dopisnikom Glasa Koncila; od 1970. do 1992. voditeljem Odjela za zvanja u Zadarskoj nadbiskupiji.
Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je nadbiskupom koadjutorom zadarskim 29. ožujka 1990. godine. Biskupsko ređenje primio je 9. lipnja 1990. godine u zadarskoj katedrali, gdje je glavnim zarediteljem bio kardinal Franjo Kuharić, nadbiskup zagrebački. Po dužnosti, odmah postaje i generalnim vikarom Zadarske nadbiskupije. Službu nadbiskupa ordinarija Zadarske nadbiskupije preuzeo je 2. veljače 1996. godine, a svečano je ustoličen u tu službu u katedrali Sv. Stošije 11. veljače 1996. godine.




 


Misa zadušnica za nadbiskupa Prenđu u zagrebačkoj katedrali


Misu zadušnicu za iznenada preminuloga zadarskog nadbiskupa Ivana Prenđu jučer je u zagrebačkoj katedrali predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić zajedno s apostolskim nuncijem u Hrvatskoj nadbiskupom Mariom Robertom Cassarijem, predsjednikom HBK nadbiskupom Marinom Srakićem, s hrvatskim nadbiskupima i biskupima i tridesetak svećenika. “Ovaj susret u našoj katedrali nismo planirali. Bog ima svoj plan, a mi smo ovdje s puno pitanja sabrani na molitvu. Želimo moliti za brata nadbiskupa Prenđu. Vjerujemo da je Bog onaj koji prihvaća naše molitve i učvršćuje sada naše zajedništvo”, rekao je na početku mise kardinal Bozanić.
“S raznim osjećajima, s ljubavlju molimo za nadbiskupa Prenđu da ga Bog primi, da ga oslobodi od svega što mu priječi put k Njemu, da ga primi u svoje zajedništvo, a nas koji smo ovdje da učvrsti u pravoj istini, u pravoj zbilji našega života, da se uvijek pouzdajemo u spasitelja svoga Boga, da budemo Kristovi i da Krista slijedimo”, rekao je u homiliji kardinal Bozanić, podsjećajući kako su biskupi jučer ujutro čekali nadbiskupa Prenđu da im se pridruži da zajedno slave misu, međutim, Bog je odredio da se slavi ova misa, “a on ju slavi s nama s one strane smrti”. Spomenuo je i kako je nadbiskup preksinoć nakon što je došao iz Zadra, poslije večere govorio o planovima za jučerašnji dan. Jučer su se biskupi Hrvatske biskupske konferencije okupili na izvanredno zasjedanje i on je imao određene točke. Govoreći kako su to naši ljudski planovi, nadbiskup je upitao što je zbilja našega života, što je ono što traje, gdje je sigurnost. Govoreći kako nije sigurnost u našim ljudskim planovima niti u ovozemnom životu, sigurnost je negdje drugdje, kardinal je podsjetio kako Izaija i danas poručuje da je Bog naš spasitelj i u njega se trebamo pouzdati.
Nakon mise zadušnice tijelo pokojnog nadbiskupa preneseno je iz zagrebačke katedrale u Zadar, gdje će biti pogreb u subotu 30. siječnja u 11 sati.