Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Od sutra knjiga žalosti

Autor: Anamaria Perović

25.01.2010. 23:00
Od sutra knjiga žalosti

Foto: Adam VIDAS



U katedrali Sv. Stošije od sutra će biti ovorena knjiga žalosti u koju će vjernici moći upisati svoje dojmove, molitve i riječi zahvale upućene zadarskom nadbiskupu mons. Ivanu Prenđi. Od preminulog nadbiskupa građani Zadra i cijele županije moći će se oprostiti u petak kada će nadbiskupovo tijelo biti izloženo u katedrali, od 8 do 20 sati, uz Molitveno bdijenje za pokoj nadbiskupove duše koje će u 18 sati predvoditi kardinal Vinko Puljić.
Sveta misa i sprovodni obredi održat će se u subotu u katedrali Sv. Stošije s početkom u 11 sati, a predvodit će ih zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Uz svećenike i vjernike na oproštaju će sudjelovati hrvatski biskupi, biskupi iz BiH i drugih zemalja.
Nadbiskupovo tijelo bit će pokopano u grobnici smještenoj u sjevernoj bočnoj lađi zadarske prvostolnice, gdje se u podnožju sarkofaga Sv. Stošije nalaze i grobovi zadarskih nadbiskupa mons. Mate Garkovića, te mons. Marijana Oblaka.
Kancelar zadarske nadbiskupije don Josip Lenkić potpisao je odredbe poslane svim župnim uredima, upraviteljima crkava, samostanima i redovničkim zajednicama u Zadarskoj nadbiskupiji, u kojima poziva da se u subotu 30. siječnja u 11 sati, kad počinju sprovodni obredi u zadarskoj katedrali, u svim crkvama oglasi zvono po župnim običajima prigodom smrti.
– “Dođi Kraljevstvo tvoje” bilo je svećeničko geslo nadbiskupa Prenđe koji je za svećenika zaređen 29. lipnja 1964. godine u Zadru, po rukama zadarskog nadbiskupa Mate Garkovića. Suradnicima je govorio da ga u životu nosi hod dvjema tračnicama: svijest da je život prolazan i načelo “Moj život je za druge”. Isticao je da se samo tako može ostvariti, trošeći se i darujući drugima, što je često isticao u raznim prigodama svojih susreta sa svećenstvom i narodom. Na 38. Godišnjoj skupštini prezbiterija održanoj 4. ožujka 2009. godine u zadarskom sjemeništu Zmajević na tom su tragu bile i njegove zaključne riječi: “Budimo u hodu s našim narodom, s našim mladima, u radostima i nadama, žalostima i tjeskobama povjerenog nam puka. Nemojmo ih mi ostaviti. Ljubimo ih tako što ćemo se trošiti za njih. Tako što ćemo im svjedočiti svoju vjernost za Kristom i što ćemo se danomice zalagati da im olakšamo križ njihova života. Tada ćemo moći govoriti o sebi kao Božjim ljudima koje je Gospodin darovao u ovom vremenu svom narodu da ga vodi u Očev dom”, prenosi uz Odredbe zadarskog Nadbiskupskog ordinarijata župnim uredima i upraviteljima crkava, Informativna katolička agencija.