Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Optuženici: Iskreno se kajemo, popravili smo se

Autor: Suzana Bandić

25.01.2010. 23:00
Optuženici: Iskreno se kajemo, popravili smo se


Zelića se tereti da je 2. studenog 2007. godine oko 1.00 sat noću od nepoznate osobe za Batura kupio smotuljak od 0,16 grama “speeda”. Svega sat kasnije zaustavila ih je policija, a u strahu od kazne, Batur je odbacio “speed”
Kriv sam i jako mi je žao zbog svega. U to sam vrijeme imao loše društvo, ali nakon svega ovoga što se dogodilo ja sam se odmaknuo od tog društva, krenuo sam u crkvu na duhovnu obnovu i promijenio se na bolje. Osim toga, imam i djevojku s kojom sam u vezi već duži niz godina i s kojom se namjeravam vjenčati – rekao je jučer 26-godišnji Zadranin Mate Zelić iznoseći svoju obranu pred Županijskim sudom u Zadru gdje se protiv njega i Ivana Batura (23) iz Gorice vodi sudski postupak zbog zloporabe opojnih droga. Krivnju je priznao i drugooptuženi Batur izrazivši također svoje iskreno kajanje zbog počinjenog djela koje je u cijelosti priznao.
Naime, Županijsko državno odvjetništvo protiv njih dvojice podiglo je optužnicu još prije dvije godine kojom se Zelića tereti da je 2. studenog 2007. godine oko 1 sat u noći u Zagrebačkoj ulici od nepoznate osobe za Batura kupio smotuljak od 0,16 grama “speeda”. Svega sat kasnije u istoj ulici, nedaleko od zgrade Prometne policije, njih je zaustavila policija prilikom rutinske kontrole, a u strahu od kazne, Batur je odbacio “speed”. No, policajci su to primjetili i uhitili ih, nakon čega su privedeni istražnom sucu. Iznoseći svoj iskaz Zelić je tada negirao djelo, no na jučerašnjoj je raspravi promijenio svoj iskaz priznavši ga u cijelosti. Na upit predsjednice sudskog vijeća zašto, Zelić je odgovorio kako je tada neistinito iskazivao zbog straha od zatvorske kazne i reakcije njegovih roditelja.
Uzevši u obzir priznanja i iskrena kajanja zbog počinjenog djela te činjenicu da ni jedan od optuženika nisu bili u sukobu sa zakonom ni prije, a ni nakon što su zatečeni s manjom količinom “speeda”, zastupnik tužiteljstva Duško Berović zatražio je od suda blaže kazne za optuženike, dok su njihovi branitelji iznoseći završne riječi tražili oslobađanje optužbi ili sudsku opomenu, odnosno ukor za Batura s obzirom da je on mlađi punoljetnik.
Svoju odluku Sudsko će vijeće donijeti danas u 13 sati.