Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

U nadbiskupu sam imao i oca i majku

Autor: Šime Ćurko

25.01.2010. 23:00
U nadbiskupu sam imao i oca i majku

Foto: Ana SURAĆ



Mons. Ivan Mustać bio je posljednjih godina najbliži suradnik nadbiskupa Ivana Prenđe. Nadbiskup je mons. Mustaća od 2001. godine imenovao svojim generalnim vikarom i tu je službu mons. Mustać vršio sve do jučerašnje nadbiskupove smrti. Od 2006. mons. Mustać je uz službu generalnog vikara i župnik katedrale Sv. Stošije.
Vijest o smrti poglavara zadarske mjesne Crkve duboko je potresla i njegovog prvog suradnika koji se prisjetio nekih od brojnih zajedničkih trenutaka sa svojim nadbiskupom.
– Prvi naš susret bio je u rujnu 1970. godine kada sam došao u Nadbiskupsko sjemenište “Zmajević” u prvi razred srednje škole. Uvijek se sjećam kako me nadbiskup, koji je dugo godina bio ravnatelj Sjemeništa, dočekao na vratima Sjemeništa i bio je to dirljiv trenutak. Moja majka je bila uplakana, otac, koji je bio pomorac, malo prestrašen, a nadbiskup nas je ohrabrio riječima kada je mojim roditeljima rekao da će se on ubuduće brinuti za mene i da će mi biti i otac i majka. Kasnije se pokazalo da je to tako uistinu i bilo i da sam u nadbiskupu imao i oca i majku. Toga se susreta pred Sjemeništem i nadbiskup uvijek sjećao baš kao što je i za mene to bio jedan od najdojmljivijih trenutaka u cijelom mom životu – kaže mons. Mustać naglašavajući veliku pastoralnu brigu nadbiskupa za svoje sjemeništarce koji su nakon četiri godine srednje škole u Zadru odlazili na bogosloviju.
– Autobusni kolodvor je tada bio na Poluotoku i nadbiskup nas je uvijek tamo dočekivao i ispraćao kad bismo odlazili na studij. Brinuo se za nas i kad me netko pita tko je Ivan Prenđa, onda ja uvijek kažem – rektor. Bez obzira što je bio nadbiskup imao je nostalgiju prema Sjemeništu i brigu koju je imao prema sjemeništarcima sačuvao je i kad smo se zaredili za svećenike. Znali smo mu reći da mi danas imamo već 50 ili više godina i da smo i mi ostarjeli, ali on nas je i dalje svejedno smatrao svojom djecom.
Posljednjih devet godina donijele su još bliži odnos mons. Mustaća i nadbiskupa.
– Zajedno smo radili i mislim da su nam neke ideje o životu i radu nadbiskupije bile zajedničke. Imao sam uvijek njegovu potporu – kaže mons. Mustać.