Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Čobanković pristao na pregovore, ali ne i na smjenu Božanića

25.01.2011. 23:00
Čobanković pristao na pregovore, ali ne i na smjenu Božanića


Pitanja proglašenja gospodarskog pojasa i smjene državnog tajnika za ribarstvo Tončija Božanića jedina su ostala otvorena nakon današnjeg 3,5 satnog razgovora između predstavnika ribara i potpredsjednika Vlade RH i ministra Petra Čobankovića koji je održan u zgradi Zadarskoj županiji. Održavanje sastanka bio je jedan od zahtjeva sa subotnjeg ribarskog prosvjeda kojeg su organizirale udruge profesionalnih ribara “Naše More”, “Mare Croaticum” i “Istarski ribar”.
– Dogovorili smo intervenciju u Zakon o morskom ribarstvu i podzakonske akte. Mi u Ministarstvu dobit ćemo pisana očitovanja od predstavnika ovih udruga nakon čega će se krenuti u izmjene. U veljači i ožujku intenzivno će se raditi na pravilniku o gospodarskom ribolovu i u povjerenstvo za njegovu izradu uključit ćemo predstvanike ovih udruga. Ministarstvo je do sada za partnere imalo ribare okupljene oko Obrtničke i Gospodarske komore, a od sada ćemo kao ravnopravne partnere uključiti i predstavnike ovih triju udruga, rekao je Čobanković.
Što se tiče državnog tajnika Tončija Božanića ribari ne odustaju od zahtjeva za njegovom smjenom, ali obećavaju kako u idućih mjesec dana neće provoditi nikakve akcije po tom pitanju. Zahtjev za proglašenjem gospodarskog pojasa je nešto od čega se ne odustaje.
– Tražimo proglašenje gospodarskog ribolovnog pojasa kao što su to učinile sve zemlje članice EU, rekao je Damir Kambera Karuza iz Komiže s Visa.
Na današnjem sastanku dogovoreno je i da se pokrenu razgovori s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture po pitanju naplate veza za ribarske brodove kao i razgovori s Ministarstvom financija i Ministarstvom kulture oko drugih problema koje opterećuju ribare. Čobanković je obećao kako će se u dogovoru s INA-om na Malom lošinju instalirati pumpa za točenje plavog dizela jer tamošnji njegovi distributera uzimaju velike provizije.