Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Daniel Paleka i Katarina Lukašević prvaci OŠ Smiljevac

25.01.2011. 23:00
Daniel Paleka i Katarina Lukašević prvaci OŠ Smiljevac


Daniel Paleka šahovski je prvak OŠ Smiljevac u konkurenciji dječaka, a Katarina Lukašević u konkurenciji djevojčica. Prvenstvo škole u šahu održano je proteklog vikenda pod vodstvom šahovskog trenera i fide majstora Ivana Jakića i na njemu je sudjelovalo devetnaest učenika.
Daniel Paleka, kadet ŠK Casper, odlično je odigrao turnir. Ni u jednom trenutku nije dopustio iznenađenja te je ostvario stopostotni učinak, sedam bodova u sedam partija. O njegovoj šahovskoj superiornosti nad drugima najbolje svjedoči podatak da je drugoplasiranom Lovri Kardumu pobjegao čak za 2,5 boda.
Puno neizvjesnije bilo je kod djevojčica. Nakon pet kola četiri boda imale su sestre Anita i Katarina Lukašević, obje kadetkinje ŠK Zadar. Katarina je do titule školske prvakinje došla pobjedom u dodatnom meču.
Osnovna škola Smiljevac je jedina u gradu koja ima stalnu šahovsku sekciju koju vodi Ivan Jakić, visoko rangirani šahist koji je ujedno i nastavnik u školi. Šah ima veliki utjecaj na odgoj djece i na razvoj njihovih kognitivnih sposobnosti. Na samom prvenstvu djeca se upoznaju sa sportskom komponentom šaha. Tijekom prvenstva puštena je multimedijalna šahovska prezentacija i djeca su imala priliku vidjeti velike šahovske figure s kojima će se šah uskoro igrati na gradskim javnim površinama.
Poredak dječaci: D. Paleka 7, L. Kardum, Tadić, Baričić, L. Ceranja 4,5, Žulj, P. Kardum, Janković 4, Santro 3,5, Botunac 3, I. Ceranja 2,5 M. Paleka 2 i Bužonja 1.
Poredak djevojčice: K. Lukašević, A. Lukašević 4, A. Kardum, Tadić 3, M. Kardum 1, Karabuva 0.