Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadarski muzeji očekuju i do deset tisuća posjetitelja

25.01.2011. 23:00
Zadarski muzeji očekuju i do deset tisuća posjetitelja


Prošle godine pripremili smo 2500 ulaznica, a na kraju smo morali podijeliti i druge dijelove ulaznica, tako da je na kraju kroz naš muzej prošlo više od pet tisuća posjetitelja. Ove godine pripremili smo sedam tisuća ulaznica, kazao je Fadić. Gluščević je, pak, napomenuo kako su u Arheološkome optimistično pripremili 9999 ulaznica, a u svim muzejima nadzirat će se ulaz u muzeje, tako da će već u 23 sata biti poznati podaci o broju posjeta


Zajedničkom konferencijom ravnatelja zadarskih muzeja, održanom jučer u Muzeju antičkog stakla, najavljena je Noć muzeja 2011. Manifestacija započinje u 18 sati, a zadarski muzeji svoja vrata, kao i muzeji u ostatku Hrvatske, držat će otvorenima do 1 sat. Ulaz je besplatan, s tim da će posjetitelji na ulazima dobivati besplatne ulaznice.
Narodni muzej, čiji je program najavila ravnateljica Renata Peroš, počinje svoj program u 18 sati, ispred Gradske straže prezentacijom fundusa odjela i djelatnosti muzeja putem projekcije na video zidu. U isto vrijeme započinje trka s Narodnog trga ispred Gradske straže, promenadna trka mladih članova Atletskog kluba “Alojzije Stepinac”- trka od muzeja do muzeja.
U prostorima Gradske straže, Etnološki odjel, s početkom u 19 sati, predavanje, pod nazivom “Tuče li Rimljanin ženu…?” će održati dr. sc. Anamarije Kurilić s Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru.
U 20 sati, u odjelu Muzeja grada Zadra, Poljana pape Aleksandra III, b.b., zakazano je otvorenje izložbe maketa prekooceanskih brodova Tankerske plovidbe Zadar. Sat vremena kasnije, u Gradskoj loži, na Narodnom trgu, otvorit će se dizajna i namještaja Stephana Lupina.
Uz razgledavanje aktualnih izložbi postavljenih u Prirodoslovnom i Etnološkom odjelu, te Muzeju grada Zadra, od 18 do 1 sat, ispred odjela Galerija umjetnina, Medulićeva 2, održat će se DVD projekcija fotografija. Osim prigodnog programa posjeitelji će u odjeljenjima Narodnog muzeja moći kupiti i suvenire po 50 posto nižoj cijeni.
Suveniri sniženi 50 posto
Arheološki muzej Zadar za Noć muzeja 2011. priprema izložbu pod nazivom “Muzej iza muzeja” na kojoj će surađivati svi odjeli Muzeja.
– Želimo pokazati publici što sve prethodi dok jedan predmet ne bude izložen publici, kazao je dr. sc. Smiljan Gluščević istaknuvši kako je cilj kroz cjelovečernji program upoznati posjetitelje s radom arheologa – kustosa, konzervatora i restauratora te dokumentarista Arheološkog muzeja Zadar.
– Bilo tko može dobiti besplatno vodstvo po svim zbirkama. Također, sve publikacije i suvenire posjetitelji će moći kupiti po 50 posto nižoj cijeni, najavio je ravnatelj Gluščević dodavši kako će se posjetitelji moći upoznati i s načinom izrade suvenira.
Osim stalnog postava u Muzeju antičkog stakla u tijeku su dvije izložbe koje će posjetitelji u Noći muzeja moći razgledati. Riječ je o izložbi “Stakleni sjaj”, zbirci stakla Muzeja Slavonije, te izložbi “U susret Božićnoj svjetlosti”, Josipa Botterija Dinija. Uz izložbe MAS će u petak svojim posjetiteljima ponuditi koncert klasične glazbe, a nastupit će Gudački kvartet “Blagoje Bersa” u sastavu Iva Grubić, Ivana Tošić, Kristina Visković – violine i Lidija Ledinić – violončelo. Na programu su djela Bacha, Vivaldija, Pachelbela, Haydna, Handela, Bethoweena, te europski narodni plesovi.
– Koncert neće biti klasičan, u smislu da će trajati sat vremena, već će svirati u pauzama, sve do 1 sat, najavio je ravnatelj MAS-a dr. sc. Ivo Fadić.
Od sedam do deset tisuća posjetitelja
Osim izložbi i koncerta u MAS-u će se održati i dvije radionice- demo radionica puhanja stakla koju će voditi Bojan Podhraški, te zrada staklenog nakita na plameniku koju vodi Antonija Gospić.
Kad je riječ o popustu on će biti nešto manji nego u Narodnom i Arheološkom muzeju.
– Mi nećemo biti tako darežljivi, pa će popust kod nas biti 20 posto pri kupnji staklenih suvenira, najavio je Fadić.
U Muzeju antičkog stakla održat će se i bogata lutrija, s ukupno 11 zgoditaka, a izvlačenje je točno u ponoć.
Sva tri zadarska muzeja očekuju visoku posjećenost, gledajući prošlogodišnje posjete.
– Prošle godine pripremili smo 2500 ulaznica, a na kraju smo morali podijeliti i druge dijelove ulaznica, tako da je na kraju kroz naš muzej prošlo više od pet tisuća posjetitelja. Ove godine pripremili smo sedam tisuća ulaznica, kazao je Fadić. Gluščević je, pak, napomenuo kako su u Arheološkome optimistično pripremili 9999 ulaznica, a u svim muzejima nadzirat će se ulaz u muzeje, tako da će već u 23 sata biti poznati podaci o broju posjeta. Službeni podaci očekuju se u subotu.