Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Gospodin mu bio nagrada za sve što je učinio

25.01.2012. 23:00
Gospodin mu bio nagrada za sve što je učinio


Na svetoj misi u zadarskoj katedrali uz rodbinu preminulog nadbiskupa, okupili su se brojni svećenici i vjernici koji su došli izraziti zahvalnost mons. Prenđi i moliti za njega


Misu zadušnicu za blagopokojnog nadbiskupa Ivana Prenđu na drugu obljetnicu njegove smrti u katedrali Sv. Stošije u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić.
– Gospodin mu bio nagrada za sve što je učinio i ostavio kao duhovnu baštinu u Zadarskoj nadbiskupiji, poručuje mons. Puljić u dopisu kojim vjernike poziva na molitvu za toga 112. pastira zadarske Crkve.
 Mons. Ivan Prenđa preminuo je 25. siječnja 2010. godine na blagdan Obraćenja sv. Pavla, u Nadbiskupskom domu u Zagrebu, u 71. godini života. Rođen u Zemuniku Gornjem, 31. prosinca 1939. godine, biskupsko posvećenje primio je 9. lipnja 1990. godine. Zadarski nadbiskup-koadjutor s pravom naslijeđa bio je od 1990., a nadbiskup ordinarij postaje 2. veljače 1996. godine. U neumornom apostolskom i navjestiteljskom radu za dobro Crkve, nadbiskup Prenđa zalagao se cijelim svojim bićem te tako pridonosio svekolikom životu Zadarske nadbiskupije. Sve svoje duhovne snage uložio je u rast Crkve Božje, ne štedeći svojih snaga u Vinogradu Gospodnjem. “U životu imamo samo ono što smo drugome dali”, rekao je jedan od suradnika mons. Prenđe kad smo ga upitali za osvrt na život ovog velikog pastira zadarske Crkve, u povodu njegove smrti prije dvije godine, dodajući da ih je sam nadbiskup izgovorio. Ove riječi najbolje govore o velikodušnosti, nesebičnosti i darežljivosti nadbiskupa Prenđe, kojima je bio ispunjen sav njegov život. 
 Na svetoj misi u zadarskoj katedrali uz rodbinu preminulog nadbiskupa, okupili su se brojni svećenici i vjernici koji su došli izraziti zahvalnost mons. Prenđi i moliti za njega. Euharistiji je nazočio i zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić.     
– Pastir ove mjesne Crkve koga se osobito sjećamo u ovoj euharistiji, mons. Ivan Prenđa, punih 46 godina lomio je kruh nebeski, hranio ljude Riječju i euharistijom koja je središte crkvenog i narodnog života oko koje se okuplja novo mesijansko pokoljenje i ispovijeda da je Isus kruh koji je s neba sišao. Zahvalni smo mons. Prenđi što je zadarsku zajednicu Božjega naroda oko stola Gospodnjega okupljao, s njom molio, pjevao, slušao i razmatrao. I dok počiva u kripti naše katedrale, a mi ga ovim godišnjim spomenom žarko preporučujemo u našim molitvama, slušamo kako i nama poručuje, da i mi s vjerom ponavljamo: “Tvoju smrt Gospodine naviještamo, tvoje uskrsnuće slavimo, tvoj slavni dolazak iščekujemo”, izdvaja se u propovijedi mons. Puljića.