Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Kalmeta podržao ukidanje povlaštenih mirovina

25.01.2012. 23:00
Kalmeta podržao ukidanje povlaštenih mirovina


Malobrojni prisutni HDZ-ovci bili su suzdržani. Za ukidanje dužnosničke povlastice glasovao je i Damir Kajin (IDS) koji se povlaštene mirovine već dokopao


Sabor je sinoć većinom zastupničkih glasova poslao u povijest jednu od povlastica državnih dužnosnika koja je izazivala možda najviše negodovanja u javnosti – povlaštenu mirovinu. Izmjene Zakona o pravima i dužnostima zastupnika stupaju osam dana po objavi u Narodnim novinama i to je rok za podnošenje zahtjeva za ostvarivanje te privilegije.
Za njezino ukidanje bilo je 80 zastupnika dok su malobrojni prisutni HDZ-ovci bili suzdržani, u skladu sa stavom stranke da je istovremeno povlaštene mirovine trebalo lišiti i predsjednika Republike. Potpredsjednik IDS-a Damir Kajin, koji je na jedan dan otišao u mirovinu kako bi se u samom finišu dokopao dužnosničke mirovine, glasovao je sinoć za njezino ukidanje. Vjerojatno je mislio, ja sam se osigurao, a za ostale baš me briga.
Političko obećanje
U raspravi, Josip Salapić uime HDZ-a objasnio da je Vladin prijedlog “politička demagogija, blefiranje javnosti, bacanje svijetla na slike i prilike u Hrvatskoj koje ova Vlada očito želi prikriti”.
– Postoje teme o kojima smo u Saboru mogli razgovarati, a koje su bitnije za budućnost hrvatskih građana. Ovaj je zakon važno predizborno obećanje i vi ste ga sada zbrda zdola ubacili u proceduru jer želite poslati poruku da ispunjavate obećanja. Javnost bi sigurno htjela razgovarati o tome da se PDV povisuje na 25 posto, i da je jučer poskupilo gorivo, rekao je Salapić.
Međutim, potpredsjednik HDZ-a Božidar Kalmeta rekao je da će “apsolutno podržati ovaj zakon jer svi moramo dijeliti sudbinu građana”.
– Kod toga nema kod mene dileme, i to podržavam. Kod mene nije ni sporno da je ovo rješavanje političkog obećanja. Jasno da politička stranka u izborima daje obećanja i da ih, nakon što dobije vlast, i realizira, rekao je Kalmeta.
Damir Kajin (IDS) je pak svoj istup najvećim dijelom potrošio na pokušaj pojašnjavanja zašto se nije solidarizirao s kolegama iz Kukuriku koalicije i odustao od povlaštene mirovine.
Slobodno izražavanje
– Ne bježim od istine. Iskoristio sam stari zakon. Zašto? Da mi netko za pet, šest ili sedam godina ne bi rekao, kako mi to Istrijani kažemo – ti si štupido, ti si mona, nisi ništa. Što hoćeš? Da te netko tetoši da si imao mogućnost, a da to pravo naprosto nisi ostvario kao 600 drugih ljudi. Pa neću da me isto tako netko sažalijeva. I to ću reći posve otvoreno, rekao je Kajin.
Spominjanje “štupida” nije najbolje sjelo dijelu zastupnika SDP-a koji su kao i Kajin imali pravo na povlašteni mirovinu, ali nisu iskoristili to pravo. Tako je Šime Lučin ustvrdio da je “zastupnik Kajin uvrijedio sve nas zastupnike koji smo mogli iskoristiti mirovinu, a nismo”.
– On je nas zapravo nazvao da smo stupidni, štupidni kako je on rekao. To je nedopustivo. U najmanju ruku ako se govori osobno onda bi trebalo zaobići druge zastupnike, rekao je Lučin.
 Predsjednik Sabora Boris Šprem odgovorio mu je da je i on “tako nešto osjetio ovih dana, ali nije o tome govorio”.
– To je slobodno izražavanje gospodina zastupnika jer nije on rekao za nas da smo to, nego je rekao da bi moglo biti to za njega, rekao je Šprem.


 KOSOR NIJE USPJELA REPLICIRATI KALMETI




Pošto je Božidar Kalmeta svojim istupom očito iskočio iz stranačke stege, predsjednica stranke Jadranka Kosor poželjela je replicirati, ali je po mišljenju predsjedavajućeg Milorada Batinića zakasnila s prijavom pa nije dobila riječ.
– Povrijedili ste poslovnik. Tražit ću o tome raspravu na predsjedništvu Sabora. A budući da postoje nadzorne kamere želim da se one pregledaju kako bi se ustanovilo u kojem sam trenutku tu pločicu digla, rekla je Kosor. Na glasovanju nije bilo ni nje ni Kalmete.