Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Izložbe, igraonice, knjige i izbor za najljepši brk!

Autor: Valentina Mlađen

25.01.2013. 23:00
Izložbe, igraonice, knjige i izbor za najljepši brk!

Foto: Marin GOSPIĆ



Noć muzeja još se jednom pokazala kao pun pogodak u promociji muzeologije, a da se posjetitelji vrate i u ostale dane pobrinuli su se djelatnici muzeja priredivši bogat program


Živo je sinoć bilo u zadarskim muzejima. Kao i svake godine Zadrani su u velikom broju pohrlili u zadarske muzeje iskoristivši jedinu noć u godinu kada je ulaz u muzeje besplatan. Noć muzeja još se jednom pokazala kao pun pogodak u promociji muzeologije, a da se posjetitelji vrate i u ostale dane pobrinuli su se djelatnici muzeja priredivši bogat program.
U pola sata stotinu posjetitelja
Prvi posjetitelji Arheološkog muzeja čekali su pred ulazom pola sata prije 18 sati kada je bio početak manifestacije, te je već u prvih pola sata kroz muzej prošlo stotinjak posjetitelja. Večer u Arheološkom počela je radionicom slaganja puzzli za najmanje. Radionica se odvijala tijekom cijele večeri, a mališani koji su uspjeli najbolje složiti puzzle po milenijskoj fotografiji Šime Strikomana kući su otišli s nagradama. Nagrađen je također i svaki petstoti i tisućiti posjetitelj i to jednim od novih suvenira iz radionce AMZ-a.
– Više smo nego zadovoljni, ljudi su počeli dolaziti i pola sata prije početka što je optimističan pokazatelj da bi i ove godine brojke mogle biti odlične. Gost večeri nam je Tomislav Marijan Bilosnić, a priredili smo i bogat program kojim će svi posjetitelji biti zadovoljni, rekao je ravnatelj AMZ-a Smiljan Gluščević. Osim natjecanja u slaganju puzli koje je naišlo na odličan odaziv djece, prikazivana je jedna epizoda serije “Pustolovine morskog konjica”, otvorena je izložba “Svitlo hrvatskoga križa” Zlatka Franića, predstavljale su se knjige, a svim posjetiteljima na raspolaganju su bili djelatnici Muzeja, kao i studenti diplomskog studija baštine i turizma. Suveniri su bili na popustu od 20 posto, a publikacije od čak 50 posto.
Izbor za najljepši brk
U Narodnom Muzeju priređen je također bogat program s nekoliko izložbi. U Muzeju grada Zadra postavljena je izložba reprodukcija litografije “Riegerov prikaz Istre i Dalmacije iz 1857. godine”. Izložba se sastoji od panoa s reproduciranim i uvećanim litografijama, koje su u originalu izvedene u neprekinutom nizu i čije se izdanje nalazi u fundusu Muzeja grada Zadra. U Etnološkom odjelu u Gradskoj straži posjetitelji su mogli birati i najljepši brk Zadarske županije. Prirodoslovni odjel organiziorao je i projekciju fotografija “Baršunasti let – danji leptiri”, a uz sve ove izložbe mogli su se pogledati i stalni postavi.
Uz ove muzeje posjetitelji su iskoristili priliku te su navratili i u bogatu Riznicu samostana Sv. Frane koja je također otvorila svoja vrata u zadarskoj Noći muzeja.