Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Lisici, Badurini i Jelinić kaznene prijave zbog nezakonite odjave radnica

Autor: Suzana Bandić

25.01.2013. 23:00
Lisici, Badurini i Jelinić kaznene prijave zbog nezakonite odjave radnica

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Radnice iz Knina i Benkovca okupile su se pred Adrijom tražeći svoja prava. Vlasnici Adrije Zadar 1 poručili da će se o njihovom statusu očitovati u ponedjeljak. U međuvremenu, policija je podnijela kaznene prijave protiv Jadranka Lisice, Nevena Badurine i Rozane Jelinić zbog prijevare u gospodarstvu


Ispred rampe na ulazu u riboprerađivačku tvrtku Adria u Gaženici jučer ujutro okupilo se 79 radnica s područja Benkovca i Knina te još 12 s područja Zadra, tražeći svoja ugovorom zajamčena prava.
– Prema svim papirima koje imamo, mi smo zaposlenici Adrije Zadar 1 d.o.o. jer su naši ugovori o radu preneseni iz Adrije d.d. nakon potpisivanja ugovora o jednogodišnjem zakupu prebačeni. To znači da imamo pravo i na isplatu plaća sve od kolovoza prošle godine do danas, a među nama još je i 12 radnica koje su otišle u mirovinu i koje imaju pravo na osam tisuća kuna otpremnine i tri plaće. Međutim, nama ne daju u krug firme. Ne možemo čak ni do računovodstva kako bismo dobili IP kartice i ostale potvrde koje nam trebaju – kažu ogorčene radnice koje su jučer usprkos buri i niskoj temperaturi satima stajale pred tvrtkom gdje su neke od njih radile više od 30 godina.
Oko podneva njima se obratio Miodrag Lacić, donedavni im poslodavac, koji im je potom prikupio dokumentaciju zbog koje su neke od njih jučer prevalile više od sto kilometara.
– Što će s nama biti? Što se ovo događa? – pitale su radnice koje još od kolovoza prošle godine ne rade, ne znajući hoće li, zbog najava stečaja Adrije, uskoro uopće postojati i sama tvrtka. Odgovor na to pitanje stigao je s Trgovačkog suda u Zadru upravo jučer ujutro i on glasi: “Odbacuje se zahtjev za otvaranje i pokretanje stečaja u Adriji d.d. koji je Trgovačkom sudu u Zadru dostavila tvrtka Eko rasadnik iz Zagreba u vlaništvu Sandre Ćosić.”
Spas Adrije d.d. ujedno znači spas radnih mjesta za 307 radnika koji trenutačno u toj tvrtki rade kod zakupca Adrije Zadar 1 d.o.o. To stoga što bi u slučaju stečaja Adrije d.d. i sam ugovor o zakupu s Adrijom Zadar 1 postao ništavan. Najveću korist od takva ishoda imale bi banke kojima bi zbog hipoteka pripalo atraktivno zemljište.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU