Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

Oštarić: Rastrošnost i bahatost načelnika ne pokazuje realnu sliku života u Kolanu

Autor: Siniša Klarica

25.01.2013. 23:00
Oštarić: Rastrošnost i bahatost načelnika ne pokazuje realnu sliku života u Kolanu

Foto: Vedran SITNICA



Istina je da u Općini Kolan nema ljekarne, ambulante, jaslica, vrtića, banke, bankomata, galerije, ljetnog kina, javne tržnica, autobusnog kolodvora, parkirališta, nabrajala je Marija Oštarić (HSU)


Oporbeni vijećnici u Općini Kolan Marija Oštarić (HSU) i Ante Gligora (nezavisni) održali su jučer u općinskoj vijećnici tiskovnu konferenciju. Povod je bila televizijska emisija koja gotovo idilično predstavlja situaciju u Općini Kolan, napose punu općinsku riznicu u ovim kriznim vremenima.
– Riječ je o izrugivanju o nezaposlenima u Općini Kolan, umirovljenicima s malim mirovinama, invalidima, studentima, poljoprivrednicima svim građanima koji naporno rade u teškom vremenu globalne krize. Studenti ne dobiju niti onih 300 kn koje smo izglasovali, a na drugu stranu, rastrošnost i bahatost načelnika Općine Kolan ne pokazuje realnu sliku života u Općini Kolan, rekla je u uvodu Marija Oštarić, dodajući kako u Općini Kolan ima 58 nezaposlenih od oko 700 prijavljenih žitelja.
Veliki broj mještana radi u susjednoj Novalji i Pagu što po Mariji Oštarić znači da su se te jedinice lokalne samouprave, a ne Općina Kolan, pobrinule za njihovo zapošljavanje. Dodala je kako je načelnik Josip Zubović zajedno sa svojim “poslušnim” vijećnicima, imenovao počasnim građaninom Općine Kolan Franca Kanglera, slovenskog političara poznatijeg iz afere “Mariborska hobotnica”.
– Na drugu stranu ‘idile’ istina je da u Općini Kolan nema ljekarne, ambulante, jaslica, vrtića, banke, bankomata, galerije, ljetnog kina, javne tržnica, autobusnog kolodvora, parkirališta. Nedostupne su socijalno-zdravstvene potrebe starim i nemoćnim osobama. Nema niti Poduzetničke zone, ali skoro nema ničega što bi uopće predstavljalo jednu općinu, redala je Oštarićeva.
Njezin kolega Ante Gligora dodao je kako je općinski proračun uprihodio oko 9,5 milijuna kuna. Od toga je 3 milijuna ubrano od legalizacije bespravne gradnje, 1 mil. od poreza na nekretnine. Međutim, 1,4 milijuna kn odnosi se na podignuti kredit radi uređenja poslovnog centra u Mandrama.
– Načelnik Zubović je bez odluke općinskog vijeća podigao kredit iako ga je vijeće ovlastilo samo za pregovore s bankom i da za hipoteku može priložiti zemljište površine 13.160 m/2. Načelnik Općine Kolan pogodovao je pojedincima u Poslovnom centru Mandre koji je u izgradnji. Pogodovalo se kod izrade urbanističkih planova i projekata. Manipuliralo kod natječaja za direktora TZ. Općinski proračun se puni najviše iz poreza i komunalnog doprinosa, a troši se nenamjenski i netransparentno, ne poštujući prioritet stanovnika općine Kolan. Stoga je očito da načelnik Općine Kolan Josip Zubović s predsjednikom Općinskog vijeća Bogumilom Šugarom radi suprotno javnom interesu, zanemaruju opći interes pa stoga tražimo njihove ostavke. Tiskovna konferencija održana je u općinskoj vijećnici u Kolanu, pa smo o svemu jučer htjeli razgovarati s općinskim načelnikom Josipom Zubovićem. No, prema riječima njegove tajnice, Zubović je jučer bio na službenom putu.