Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Otočani pozvani graditi virtualne mostove

Autor: Ivana Burica

25.01.2013. 23:00
Otočani pozvani graditi virtualne mostove

Foto: Zvonko KUCELIN



Krajnji cilj ovog i projekata koji će mu slijediti jest dovođenje širokopojasnog interneta na naše otoke. Taj je cilj izuzetno vrijedan i bitan, ali i iznimno skup. Projektima poput “e-bodula” želi se postići kontinuitet i dobiti opravdanje za dovođenje širokopojasnog interneta, rekao je Davor Lonić


Kao doprinos ostvarenju ciljeva Digitalne Agende za Europu na našem području Zadarska županija pokrenula je projekt “e-bodul”.
Projekt na terenu provodi LAG Mareta u čijoj su organizaciji dosad održane predradionice u Salima te prva radionica koja je u četvrtak upriličena u Kukljici.
Predstavnici Zadarske županije, LAG-a Mareta i ostali akteri projekta “e-bodul” jučer su u Domu županije projekt predstavili javnosti.
 Internet – glavna infrastruktura
Davor Lonić, pročelnik Upravnog odjela za razvoj i europske procese, istaknuo je da je projekt “e-bodul” tek početak informacijskih aktivnosti na ruralnom području Zadarske županije te prvi u nizu sličnih projekata.
– Krajnji cilj ovog i projekata koji će mu slijediti jest dovođenje širokopojasnog interneta na naše otoke. Taj je cilj izuzetno vrijedan i bitan, ali i iznimno skup. Projektima poput ‘e-bodula želi se postići kontinuitet i dobiti opravdanje za dovođenje širokopojasnog interneta. Dakle, osposobiti ljude, stvoriti potrebe i dobiti kritičnu masu koja bi zahtijevala takvu jednu infrastrukturu. Jer ono što su nekad bile ceste i željeznice, danas je širokopojasni internet, naglasio je Lonić, napomenuvši da je internet najvažnija infrastruktura u suvremeno doba te je preduvjet svakog ozbiljnijeg razvoja gospodarstva.
Stručnu podršku projektu osigurao je Hrvatski informatički zbor koji je krovna organizacija informatičke struke i provedbeni predstavnik provedbe ECDL programa u Hrvatskoj.
Glavni tajnik HIZ-a Krešimir Sikulin iznio je podatak da je u 10 godina, otkada se u nas provodi, ECDL edukaciju prošlo 50.000 korisnika, dok je broj korisnika u svijetu prešao 10 milijuna.
– Misija Hrvatskog informatičkog zbora se kroz provedbu ECDL edukacije poklapa s ciljevima Digitalne Agende. Krajnji cilj je kroz informacijsko opismenjavanje građana podići razinu njihove socijalne uključenosti i kvalitetu života, rekao je Sikulin.
 Besplatne radionice
Koliko je informacijsko opismenjivanje i umrežavanje zapravo bitno, najbolje dokazuju trendovi u razvoju interneta i informacijskog društva uopće.
O njima je govorio Milan Rajačić iz Hrvatske udruge Linux korisnika koji je istaknuo da je internet već sada postao nezamjenjiv u obavljanju nebrojenih djelatnosti pa čak i u umjetnosti.
Lovro Jurišić iz županijskog Upravnog odjela za razvoj i europske procese naglasio je da je poseban značaj pokretanja “kluba e-bodul” realizacija platforme koja se treba dograđivati novim projektima, sufinanciranim sredstvima nepovratnih strukturnih fondova. Sve to radi hvatanja koraka s europskim regijama, koje su na taj način ostvarile konkurentnost i gospodarski napredak.
Ivo Moković, predsjednik LAG-a Mareta, u čijoj se organizaciji projekt “e-bodul” provodi na terenu, otkrio je da je ideja da projekt potraje i proširi se na ostale otoke i mjesta koja pokriva LAG Mareta.
– U pripremi su radionice u Privlaci, Kalima te nova radionica u Salima. Zbog otežanih uvjeta, u prvom redu raznih tehničkih nedostataka, radionice će se na našim manjim otocima pokrenuti tek u kasnijoj fazi, rekao je Moković pozvavši sve zainteresirane da se jave “kako bi što prije počeli graditi virtualne mostove s ostatkom svijeta”.
Važno je naglasiti da su sve radionice u sklopu projekta “e-bodul” besplatne.


Pokretanje “kluba e-bodul”




Digitalna Agenda za Europu je programska praksa za implementaciju informatičkog društva, održivi razvoj i ostvarenje strategije EU2020. Zadarska županija koja je usvojila ciljeve Digitalne Agende priprema seriju projekata za razvoj informatičkog društva. Pripremu tih projekata podržat će pokretanje “kluba e-bodul” koji će omogućiti stjecanje vještina potrebnih za umrežavanje pomoću informatičko komunikacijskih alata i tako ostvariti “e-suradnje” između njegovih članova na otocima kao i s onima iz priobalja.
Naime, “e-suradnje” potiču zajednički rad putem interneta te imaju poseban značaj u stvaranju virtualnih organizacija u kojima ljudi surađuju i rade zajedno neovisno o vremenu i lokaciji. Korištenjem posebno prilagođenog ECDL e-citizen programa članovi kluba osposobljavaju se za međusobnu suradnju pomoću računala i samostalno usvajanje znanja i vještina za korištenje računala i informacijskih servisa. Tako stečena znanja osposobljavaju ih za uključivanje u jedinstveno europsko tržište rada i posljedično povećanje kvalitete života.