Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Pamtimo ga kao brižnog pastira, punog optimizma i ljubavi

Autor: Ante Rogić

25.01.2013. 23:00
Pamtimo ga kao brižnog pastira, punog optimizma i ljubavi

Foto: Marin GOSPIĆ



U zajedništvu s velikim brojem svećenika i okupljenim vjernicima nadbiskup zadarski mons. Želimir Puljić služio je jučer u katedrali Sv. Stošije misu zadušnicu za pokojnog zadarskog nadbiskupa mons. Ivana Prenđu. Podsjetio je kako je prije tri godine blago usnuo, a 15 godina je vodio nadbiskupiju. Za geslo biskupsko je imao Ljubiti crkvu, a mons. Puljić je kazao kako se upravo to izražava u Pavlovu poslanju.
– Pamtimo ga kao brižnog pastira, bio je pun optimizma i ljubavi. U godini vjere razmišljat ćemo o crkvi. Crkva je oduvijek bila interesantna tema. Kako prepoznati da je Bog u crkvi, koji su ti znakovi? U tome nam pomažu djela apostolska, gdje vidimo zajedništvo. Takvo zajedništvo ponajprije nalazimo u obitelji, gdje se sve dijeli. U mnoštvu koje nam donose Djela apostolska je sve bilo zajedničko, kazao jer nadbiskup Puljić istaknuvši kako je zbog toga važno u pluralističkom svijetu imati ispravan pojam o crkvi.
Podsjetio je kako je bilo doba kada su se zakoni donosili po crkvenim naputcima, a bilo je vremena kad nije bilo tako.
– Crkva se ne podudara uz nijedan poredak, niti se veže uz bilo koji politički sustav. Postoje ugovori između države i Svetze stolice. Neki smatraju kako je vjera čisto privatna stvar. Utoliko su ugovori vazni, istaknuo je nadbiskup Puljić podsjetivši kako je sve počelo još u doba Francuske revolucije, prosvjetiteljstva.
– I dok su se stoljećima zakoni donosili u skladu s deset Božjih zapovijedi danas živimo sve više u neskladu. I koliko god je crkva zadužena da čovjeka dovede u vječnost toliko se brine i za čovjeka ovdje, od rodilišta do počivališta.
Kad je moj predčasnik uzeo geslo “Ljubiti crkvu”, odlučio se biti privržen crkvi, ako treba i trpjeti za nju. Laička netolerantnost je najviše usmjerena protiv odgojnih mjera.
Crkva se ne osjeća ugrožena zbog napada, ona pokušava biti sol, kvasac i svjetlo, istaknuo je nadbiskup.