Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Pivo ga skoro došlo glave – iz boce povukao plastični cilindar

25.01.2014. 23:00
Pivo ga skoro došlo glave – iz boce povukao plastični cilindar


Opušteno uživanje u Karlovačkom pivu za umirovljenog pravosudnog policajca Božu Poljaka, jesenas je zamalo završilo tragično – gušenjem. U pivskoj je boci, kaže, bio plastični cilindar koji mu je poletio u grlo s prvim gutljajima njemu inače omiljenog piva.
– Nikad to neću zaboraviti, ni ja, a ni moja obitelj. Bila je rujanska večer kad sam sa suprugom sjeo večerati. Nakon par kriški sira poželio sam popiti malo hladnog piva i s guštom sam nagnuo, onako, iz boce. Ni sam ne znam kako sam taj plastični dio progutao. Samo sam osjetio bol u prsima i ponestalo mi je zraka – prisjeća se svog neugodnog iskustva Poljak dodajući kako je zahvaljujući sinovoj pribranosti ostao živ.
Vidjevši oca kako crveni u licu i maše rukom sin je odmah shvatio da je riječ o gušenju pa mu je prišao s leđa i izveo Heimlichov hvat. U nekoliko pokušaja Poljak je uspio izbaciti strani predmet iskašljavajući i krv. Zatražio je liječničku pomoć, no onaj psihološki aspekt i šok ostavili su mu, kaže, veće posljedice od samog fizičkog. I to ne samo radi pretrpljenog straha i šoka već i zbog ponašanja uprave Karlovačke pivovare.
– Ostao sam zatečen nehumanim odnosom djelatnika Karlovačke pivovare u njihovom sjedištu u Karlovcu. Moj ih je sin, koji inače živi i radi u Londonu, kontaktirao. U početku su bili vrlo ljubazni i zamolili nas da im damo bar-kod s boce, a pregledali su i plastični cilindar te priznali da je njihov. Rekli su da dođem u Karlovac kako bi mi nekako nadoknadili štetu pa smo supruga i ja otišli – priča Poljak dodajući kako je tada nastao potpuni preokret te nestala ljubaznost.
– Sin je u moje ime sastavio dopis i zatražio naknadu štete u visini od 60 tisuća kuna, što smo smatrali realnom cijenom za ono što sam doživio. U upravi nas je, međutim, dočekao pravnik koji me drsko upitao mislim li ja zaista da mogu doći i tražiti novac. To me šokiralo. Toliki preokret, a uz to i omalovažavajući stav – priča Poljak dodajući kako mu je “točka na i” dopis iz Karlovačke pivovare koji mu je prije par dana stigao poštom na kućnu adresu. Ukratko rečeno, u njemu piše kako može eventualno dobiti naknadu za trošak puta u Karlovac pa ako to želi, da im dostavi autobusnu kartu ili račun za gorivo.
U Karlovačkoj pivovari međutim demantiraju da je sporni cilindar njihov.
“Našom internom stručnom provjerom utvrdili smo da sporni predmet ne potječe iz pogona Karlovačke pivovare te da su strojevi u punionici i mehanizmi kontrole normalno funkcionirali tijekom punjenja sporne boce. Stoga nije utvrđena odgovornost Karlovačke pivovare. Dodatnom analizom samo smo potvrdili da ne postoje argumenti kojima bismo utvrdili eventualnu odgovornost Karlovačke pivovare”, stoji u odgovoru PR službe Karlovačke pivovare.