Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Ivici Vlatkoviću tri zlatne medalje za maslinovo ulje

Autor:

25.02.2009. 23:00
Ivici Vlatkoviću tri zlatne medalje za maslinovo ulje

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Maslinovo ulje poznatog zadarskog ginekologa Ivice Vlatkovića na uljarsko – maslinarskoj manifestaciji “Maslina Split 2009” nagrađeno je s tri zlatne medalje za kvalitetu ekstra djevičanskog maslinovog ulja te je ušlo među dvadeset najboljih ulja u konkurenciji 900 uzoraka ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Osim medalje za kvalitetu ulja Vlatković je dobio i Zlatnu plaketu za dizajn suvenira pakiranja “EDMU Fortica”.
I prošle je godine Vlatković na istoj manifestaciji osvojio zlatnu medalju za kvalitetu maslinovog ulja, medalju za dizajn pakovine, ali ove godine je napravljen korak dalje. Kao i lani ulje je prerađeno u Uljari Nadin kod Željka Vrsaljka kojemu se Vlatković zahvaljuje za profesionalno obavljen posao.
– Maslinarstvo je hobi koji me nadopunjuje u osnovnom poslu. Kad čovjek dođe u srednje godine onda ga vuku korijeni, djedovina i ja im se sada vraćam. Nastojim što više boraviti u prirodi, ovdje se odmaram i osjećam zadovoljstvo. Posebno mi je zadovoljstvo što sam povukao mlađe dečke iz Novigrada da shvate da se treba vratiti svojoj didovini i njenoj obnovi. Ima nas već dvadesetak koji se ozbiljnije bavimo maslinarstvom i uskoro ćemo osnovati svoju udrugu, kaže Vlatković.
Vlatković u Novigradu ima dva maslinika s 350 stabala različitih domaćih i stranih sorti. Kaže da je upravo raznolikost sorti zaslužna za kvalitetu njegovog ulja. Oba maslinika su besprijekorno uređena i održavana. U većem se nalazi kamena kuća za odmor u kojem Vlatković uživa zajedno s članovima obitelji i ugošćuje prijatelje. Napravljeno je i skladište sa spremnicima za vodu i bazen. Sve to predstavlja infrastrukturu za bavljenje seoskim turizmom u koje vode Vlatković možda uđe kada napusti ginekološku ordinaciju. Stabla egzotičnih imena i mediteransko bilje prisutni su na svakom koraku. Kroz maslinik je proveden sustav navodnjavanja bez kojeg se danas ne može ni razmišljati o poljoprivredi, a kamoli se njome baviti. Nema upotrebe opasnih kemijskih sredstava koji se u maslinike unose kao zaštitna sredstava.
– Ne koristim nikakve pesticide i druge kemikalije za zaštitu stabala jer smatram da se priroda sama pobrinula za to postavljanjem ekološke ravnoteže. Za zaštitu stabala koristim prirodne zaštitne trave kao što su buhač, lavanda, ružmarin i žižulu. Donosim razno cvijeće da bi bilo što više raznolikosti i time privlačim kukce koji jednim drugima oponiraju. Bura koji donosi posolicu štiti maslinu s jodom koji je najbolji dezinficijens, kaže Vlatković.


 USPJESI MASLINARA ZADARSKE ŽUPANIJE


Vlatković je komentirao uspjehe koji maslinari Zadarske županije postižu zadnjih godina:
– Mi maslinari napravili smo dobro tijesto, a na ljudima u Zadraskoj županiji, Gradu Zadru i turističkim zajednicama da ispeku kruh od tog tijesta.




 MILIJUN LITARA VODE ZA NAVODNJAVANJE


Maslinovo ulje ginekologa Vlatkovića odlikuje se voćnim mirisom i odličnim ukusom. Izostala je jaka gorčina koja je ove godine prisutna u većini ulja kao rezultat suše koju su trpila stabla i plodovi. Zasluga za to je navodnjavanje u kritičnim sušnim mjesecima.
– Tijekom navodnjavanja sam potrošio milijun litara vode koju crpim iz bušotine. Navodnjavanje nije važno samo za dobru berbu, već i da očuva kondiciju maslini da bi i ona iduće godine mogla dobro roditi.