Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Novi oblik učenja

Autor: Valentina Mlađen

25.02.2009. 23:00
Novi oblik učenja

Foto: Ivan JAMIČIĆ



U Novom kampusu Sveučilišta u Zadru održana je inovativna prezentacija na temu E – learninga. Prezentaciju je organizirao Odjel za informatologiju i komunikologiju, a prezentirao ju je Saša Dumić, direktor tvrtke Cognita koja je specijalizirana za E – learning i s kojom Sveučilište u Zadru surađuje već niz godina. E – learning mogućnost je online učenja, tj. izvanrednoga učenja na daljinu za izvanredne, ali i za redovne studente koji propuste predavanje ili za studente s invaliditetom. Ova prezentacija ipak je bila namijenjena više profesorima nego studentima, kako bi se upoznali s mogućnošću modernizacije svojih predavanja i na koji ih način mogu ubaciti na tržište E – learninga.
Radi boljeg upoznavanja i predočavanja što je to E – learning Dumić je nazočnim profesorima prezentirao neke već gotove materijale stranih tvrtki s kojima oni kao tvrtka surađuju. Tako je prezentirao materijale iz učenja stranih jezika, na kojima je bio naglasak, zatim informatičke sadržaje, poslovne sadržaje i alate za razvoj E – learninga. Ideja je da se na Sveučilište u Zadru uvedu neki postojeći, već gotovi sadržaji i alati s kojima bi profesori svoja predavanja i sadržaje uveli u E – learning formu.
Ovakav oblik učenja zapravo nije zaživio još nigdje u Hrvatskoj, barem ne na način na koji se on provodi u zemljama gdje je takav način učenja uobičajen. Ipak, sudeći po zainteresiranosti profesora na zadarskom Sveučilištu i mnogobrojnim pitanjima koja su postavljali prezentatoru čini se da nije daleko od ostvarenja. Iako je za sada većina sadržaja E -learninga na engleskom jeziku zbog velikoga interesa radi se na tome da se neki sadržaji za koje je najveća potražnja prevedu i na hrvatski, te se tako omogući pristup hrvatskim studentima. Sudeći prema prezentaciji radi se o visoko modernoj tehnologiji i sadržajima koji, osim predavanja koja stavlja profesor na internet, nude i mnoge vježbe i samoprovjere znanja te nadograđivanje toga znanja.
Uvođenjem E – learninga sa sadržajima predavanja pristup tim stranicama imali bi samo studenti Sveučilišta koji bi imali svoje šifre tako da ne bi moglo doći do zloupotrebe autorskog rada od izvanjskih osoba. Kako sve više raste potreba za modernizacijom školstva i zahvaljujući tehnologiji učenje je već sada bitno olakšano. Možda baš Sveučilište u Zadru bude iduća stepenica u tom razvoju i polazište E – learninga u Hrvatskoj.