Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Važnost čistoće nakane srca

Autor: Marija Ćurko

25.02.2009. 23:00
Važnost čistoće nakane srca

Foto: Filip BRALA



Grešnost je naše najdublje iskustvo, nitko nije izuzet od te zbilje. Riječ Božja kaže da “pravednik sedam puta na dan sagriješi.” Nosimo tu stvarnost u sebi, lakše ili teže, bolnije ili smirenije, ali je činjenica da smo pogođeni svojim grijesima. Međutim, pružena nam je nada da se možemo osloboditi naših grijeha, ne ostajući u svojoj grešnosti, pozvani smo na obraćenje, kazao je mons. Prenđa
Svetu misu i obred pepeljanja na Pepelnicu ili Čistu srijedu u katedrali Sv. Stošije u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa te u svojoj propovijedi istaknuo važnost čistoće nakane srca. – U korizmeno vrijeme ulazimo s posebnim raspoloženjem, otvoreni poruci Božje Riječi koja nas želi uvesti u zajedništvo i dublju blizinu s Bogom. Ova naviještena Božja Riječ stavlja pred nas, pred pogled na naš život i vjeru dvije zbilje koje obilježavaju put kršćanina vjernika. Prva poruka Božje Riječi je da smo grešnici, druga riječ koja nam je upućena je potreba obraćenja. Možemo također dodati još jednu poruku koja obilježava Božji govor upućen nama, a to je čistoća nakane, nakane s kojom pristupamo Bogu, ljudima, ali i samima sebi. Grešnost je naše najdublje iskustvo, nitko nije izuzet od te zbilje. Riječ Božja kaže da “pravednik sedam puta na dan sagriješi.” Nosimo tu stvarnost u sebi, lakše ili teže, bolnije ili smirenije, ali je činjenica da smo pogođeni svojim grijesima. Pred Bogom ponekad nismo dosljedni na svom vjerničkom putu, nismo vjerni Božjem govoru i njegovim zapovijedima, kao i u našem odnosu i stajalištu prema bližnjima, ali i prema samima sebi. Međutim, pružena nam je nada da se možemo osloboditi naših grijeha, ne ostajući u svojoj grešnosti, pozvani smo na obraćenje, kazao je mons. Prenđa.
– Riječ Božja koja kaže: “Pomirite se s Bogom” nas poziva na put prema Bogu u poniznosti srca, priznajući da smo slabi i nemoćni. Veliko je Božje milosrđe prema nama po kojem primamo oproštenje grijeha. Nebeski Otac nas poziva na povratak k Njemu. Čovjek se često puta treba odreći svoga “ja” koji se ističe pred drugima i nad drugima, ranjavajući ih svojim uvjerenjima i postupcima. Na putu zajedništva s Bogom prolazimo unutarnje borbe i otpore, ali pomognuti molitvom, postom, milostinjom, potrebom čistoće nakane te sakramentalnim životom, a posebno sakramentom svete ispovijedi i euharistije.
– Pozvani smo u svojim borbama odreći se svojih slabosti, lutanja i zabluda. To je pravi povratak Bogu, zaključuje nadbiskup zadarski dodajući kako odricanja u Korizmi trebaju biti znak i unutarnje promjene te prave ljubavi prema Bogu i čovjeku.
– Papa Benedikt XVI. u svom korizmenom pismu posebno naglašava post s pozivom na odricanje od svojih dobara kako bi pomogli potrebitima te na otvaranje svoga srca prema njima. Pozvani smo pružiti svoju ruku kad nitko ne vidi, nego samo Otac. To je dio našeg posta, izdvaja se u propovijedi.