Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Bunja: Građani Zadarske županije su sigurni

Autor: Siniša Klarica

25.02.2010. 23:00
Bunja: Građani Zadarske županije su sigurni

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Državna uprava za zaštitu i spašavanje prikupila je sve podatke potrebne i zaštiti i spašavanju. Oni se neprestano ažuriraju, uključujući i brojeve telefona vlasnika građevinskih strojeva, koji se, zlu ne trebalo, mogu koristiti u slučaju velikih ugroza
S ovog mjesta možemo poručiti građanima Zadarske županije da su sigurni. Mi kao županijski stožer za zaštitu i spašavanje ispunjavamo sve naše zakonske obveze koje su usklađene s regulativom EU. Sve službe unutar stožera funkcioniraju i komunikacija među njima je na zavidnoj razini, izjavio je na jučerašnjem obilježavanju Dana civilne zaštite načelnik županijskog stožera za zaštitu i spašavanje, zamjenik zadarskog župana Đani Bunja.
Najvažnija stvar je ipak, kaže Bunja, što se od 16. studenog 2004. stožer nije morao niti jednom sastati jer nije bilo velikih ugroza. Ipak, sve službe nisu sjedile skrštenih ruku nego su prionili izradi Procijene ugroženosti stanovništva, materijalnih i kulturnih dobara Zadarske županije. Tom se procjenom, kaže Bunja, simuliraju sve akcidentne situacije koje se događaju kod velikih ugroza, kako bi sve službe uključene u zaštitu i spašavanje mogle koordinirano i učinkovito rješavati sve takve situacije. U izradi je i studija zaštite mora i podmorja kao prvi koncept integralnog upravljanja morem i priobaljem u Zadarskoj županiji. Zadarska županija, govorio je Bunja u velikoj vijećnici doma županije, među prvima je prepoznala da otpad može biti resurs te se prionulo ustroju centra za gospodarenje otpadom. Također, u nekoliko slučajeva zagađenja mora, uspjelo se djelovati vrlo brzo i učinkovito.
Prezentaciju inventure u području zaštite i spašavanja održao je pročelnik DUZS-a Zadarske županije Ivan Knez. Knez je izjavio da sve jedinice lokalne samouprave ispunjavaju zakonske obveze u ovoj domeni. Većina gradova napravila je procjene ugroze, a ovih dana će to učiniti i Grad Obrovac.
– Državna uprava za zaštitu i spašavanje prikupila je sve podatke potrebne i zaštiti i spašavanju. Oni se neprestano ažuriraju, uključujući i brojeve telefona vlasnika građevinskih strojeva, koji se, zlu ne trebalo, mogu koristiti u slučaju velikih ugroza. Samo u prva dva mjeseca ove godine, županijski DUSZ napravio je više od 100 dokumenta, a jedinstveni telefonski broj za pomoć 112, približio se po iskoristivosti, sa svojih 26,8 posto, europskom prosjeku od 30 posto, rekao je Knez.
Kratkom obilježavanju Međunarodnog i Hrvatskog dana civilne zaštite, nazočili su predstavnici sviju sudionika u području zaštite i spašavanja, od predstavnika MORH-a, policije, Crvenog križa, Hrvatskih cesta pa sve do Porezne uprave, Opće bolnice Zadar i Doma zdravlja Zadar.


Programom edukacije u zaštiti i spašavanju obuhvaćeno 2000 osnovaca


U prošloj godini Područni ured Državne uprave za zaštitu i spašavanje u Zadru obavio je 105 nadzora u vatrogastvu i 46 nadzora u području zaštite i spašavanja.
Državna intervencijska postrojba koja djeluje u okviru DUSZ-a obavila je 35 intervencija na velikim požarima s ukupno 74 vozila i 24U izradi je i studija zaštite mora i podmorja kao prvi koncept integralnog upravljanja morem i priobaljem u Zadarskoj županiji5 djelatnika uz 1.599 sati angažiranja djelatnika. Angažirana su i 2 djelatnika na 7 dislokacija otoka Hvara i 1 djelatnik na 7 dislokacija Dugog otoka. Provedena je obuka 398 pripadnika dopunskih snaga (pripadnici DVD-a) a ista postrojba je sudjelovala na vježbi “Dom i sigurnost – Zemunik 2009.”. Programom edukacije u zaštiti i spašavanju obuhvaćeno je 2000 osnovaca Zadarske županije.