Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ispucale fasade “labudica” na TIZ-u

Autor: Suzana Bandić

25.02.2010. 23:00
Ispucale fasade “labudica” na TIZ-u

Foto: Adam VIDAS



Na pročelju takozvanih “labudica”, luksuznih zgrada izgrađenih na prostoru bivšeg TIZ-a na Branimirovoj obali, ovih su dana osvanule brojne pukotine koje su išarale inače besprijekornu sniježno bijelu fasadu.
Riječ je o stambeno-poslovnom kompleksu koji je sagrađen prije svega tri, četiri godine, a čiji četvorni metar stambenog prostora se plaćao u protuvrijednosti od 2300 pa čak i do 3000 eura.
Obzirom na tako visoku cijenu stambenog prostora koju su mogli platiti oni “dubljeg džepa”, pa su stanari tih zgrada mahom privatni poduzetnici, političari i sportaši s područja cijele Hrvatske, pukotine na fasadi tih zgrada još su nevjerojatnije. Budući da je riječ o prostoru koji se nalazi na svega 20-tak metara od morske obale stanari sumnjaju kako je riječ o pomicanju tla uslijed čega zgrade tonu.
Pravi razlog zbog kojega su se na fasadi tih zgrada pojavile pukotine nisu znali ni u tvrtci Gortan-Zadar d.o.o. koja je bila izvođač radova, a koji su se na upit o razlozima danasoglasili tek kratkim i šturim priopćenjem u kojemu su naveli da su upoznati s oštećenjem istočnog dijela fasade na objektu TIZ1.
– U tijeku je postupak utvrđivanja uzroka kako bi se pristupilo otklanjanju oštećenja. Na stambeno-poslovnoj zgradi TIZ1 izvođač radova je bio Gortan Zadar prema projektnoj dokumentaciji Marine projekta, a nadzor je izvodila tvrtka D&Z.
Prema našim saznanjima upravitelj zgrade je tvrtka Zadar stan – izvjestila je Ivana Grancarić, zaposlenica u tvrtci na mjestu rukovoditelja odjela prodaje i marketinga.
I dok iz Gortana utvrđuju uzroke pucanja fasade na objektu TIZ1, kako saznajemo, nove pukotine pojavljuju se i na drugom objektu.